Sociedad | Actualidad

El govern vol disputar la gestió de l'aigua regenerada a les empreses privades

La conselleria d'Acció Climàtica apunta a Figueres com el primer punt on l'aigua regenerada es podria gestionar des de les institucions, i posa la mirada també cap al riu Besòs, a Barcelona

Barcelona

El govern vol disputar la gestió de l'aigua regenerada a les empreses privades. Aquest tipus de captació artificial (que ja suposa prop del 25% de l'aigua que es consumeix a Barcelona i l'Àrea Metropolitana) la porten exclusivament, a dia d'avui, empreses privades. L'entrada de la Generalitat en aquest mètode de captació artificial canviaria el mapa de la gestió de l'aigua a casa nostra i alteraria alguns equilibris que fa anys que existeixen. En una conversa amb SER Catalunya, la secretària d'Acció Climàtica Anna Barnadas ha assegurat que "el govern vol que la gestió estigui en mans públiques sempre que sigui possible".

L'aigua regenerada és aquella que es crea fent un doble tractament a les aigües residuals: primer es depuren, es tornen als cursos dels rius, i després es potabilitzen per tornar a les aixetes de casa nostra. Fins ara, la majoria d'aigua creada amb aquest mètode s'ha fet al Llobregat, amb la gestió de les potabilitzadores a mans d'Aigües de Barcelona. Aquesta empresa publicoprivada està, majoritàriament, en mans de la multinacional AGBAR, amb participació també de l'Àrea Metropolitana i de Criteria Caixa.

El riu Llobregat té diversos punts de tractament d'aigua regenerada.

El riu Llobregat té diversos punts de tractament d'aigua regenerada.

El riu Llobregat té diversos punts de tractament d'aigua regenerada.

El riu Llobregat té diversos punts de tractament d'aigua regenerada.

El govern vol ara entrar en aquesta gestió, però cal tenir en compte diversos factors: habitualment l'Agència Catalana de l'Aigua és qui fa les obres per fer aquests tractaments, i després és el govern qui pot adjudicar-ne la gestió. Aquí és on la balança podria caure en mans privades o en institucions, fins i tot en empreses mixtes que en alguns casos operen a diferents punts de Catalunya. L'actual govern està en funcions i aquesta voluntat podria quedar en paper mullat depenent dels canvis que hi hagi a la Plaça Sant Jaume els propers mesos.

Una aposta per la gestió pública

En una conversa amb SER Catalunya, la número 2 de la conselleria d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha dit que Figueres i el Maresme serien dos dels llocs on ja es podria gestionar l'aigua regenerada des de les institucions. A l'Alt Empordà l'Agència Catalana de l'Aigua ja té en marxa les obres d'emergència per regenerar aigua a La Muga, que ha d'abastir a una de les zones més castigades de Catalunya per la sequera. De fet, la conca hidrogràfica del Darnius Boadella encara està en emergència tot i les millores dels últims mesos. A altres punts del territori, com al Maresme, el projecte per regenerar aigua encara és a les beceroles, però Barnadas creu que seria un altre punt estratègic per a la conselleria.

Barnadas ha apuntat també al Besòs, a Barcelona: considera que si la Generalitat assumís aquí la regeneració d'aigua seria un punt estratègic per, segons ha dit, "garantir una gestió de l'aigua en mans públiques que miri exclusivament pel bé comú i per la ciutadania". Fins ara, la gestió de l'aigua regenerada al Llobregat ha estat en mans d'Aigües de Barcelona, i els nous projectes existents per regenerar al Besòs, amb obres que ja estan en marxa, podrien suposar també, segons Barnadas, l'entrada de les institucions en la gestió de les potabilitzadores.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00