"Miris on miris tot són guiris": Catalunya alça la veu contra el turisme massiu
Gairebé 2.000 persones es manifesten a Barcelona per denunciar els problemes derivats del turisme, com l'accés a l'habitatge
Barcelona
Centenars de joves –1.700 segons la Guàrdia Urbana i 3.000 segons els organitzadors– s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona en defensa de l'ecologisme i en contra del sistema capitalista. A les portes de les eleccions europees del 9-J, diferents col·lectius juvenils i ecologistes reclamen un "canvi de rumb" per garantir un millor futur a les pròximes generacions, malgrat hi ha la sensació que les conseqüències de la crisi ecosocial són irreversibles. Una manifestació connectada amb les de fa uns mesos a les illes Canàries i a les Balears, quan milers de veïns i veïnes van sortir al carrer per queixar-se pels mateixos motius.
Des del Sindicat de Llogateres, una de les entitats convocants, celebren que sigui una protesta conjunta, en què es barregen diverses causes. L'entitat diu que no es poden destinar les ciutats als visitants i, al mateix temps, assegurar que es garantirà el dret a l'habitatge. Per això, apunten directament l'Ajuntament de Barcelona "No pots ser amfitrió orgullós de la Copa Amèrica i després dir que per controlar el turisme posaràs més agents cívics. El problema és estructural i no té a veure amb aquestes petites mesures" ha defensat Enric Aragonès, del Sindicat de Llogateres, en declaracions a SER Catalunya.
Aragonès s'ha referit al pla per gestionar el turisme que el consistori de la capital catalana ha presentat aquesta setmana. Un pla que preveu, entre d'altres, reduir l'afluència de turistes a la Sagrada Família, al Park Güell i a la Boqueria. En aquests tres espais, l'Ajuntament té la intenció de posar més agents cívics i restringir el trànsit. A més llarg termini, una altra de les propostes és crear una aplicació mòbil perquè els turistes sàpiguen, en temps real, el volum de visitants de cada espai.
Consultat per SER Catalunya, el consistori no ha volgut fer declaracions i s'ha remès a la roda de premsa de dimecres quan el tinent Jordi Valls va reconèixer que Barcelona està "al límit de turistes", però també que posar-hi un màxim és molt complicat.
Els veïns agraeixen les mesures, però les consideren "insuficients"
Els veïns de Barcelona consideren que qualsevol mesura és "bona", així com el reconeixement per part de l'Ajuntament de la massificació turística que pateix la ciutat, però pensen que no n'hi ha prou. "És un paquet molt poc consistent. Són mesures molt dèbils, algunes ja s'ha demostrat que tenen poca efectivitat. Benvingudes siguin, però poc afectives" ha dit Pere Mariné, de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona.
Mariné ha explicat que, des de l'entitat, fa mesos van presentar un document al consistori amb algunes propostes per regular el turisme. Entre aquestes, iniciatives més generals com la no ampliació de l'aeroport del Prat o la limitació del nombre de terminals per atracar creuers, i d'altres més concretes com incrementar la taxa turística, reduir el nombre d'autobusos per als visitants i reforçar les línies de bus i metro que reben més afluència de turistes.
Els barcelonins anticipen un estiu molt complicat amb rècord de visitants a la ciutat. "Entre la calor i la massificació seran uns mesos molt difícils" han exposat des de la FAVB. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el mes de juny de l'any passat, van visitar Catalunya un total d'1,8 milions de turistes. Si la tendència de creixement es manté com fins ara, en què els visitants han augmentat un 8% en comparació amb l'any passat, el nombre de visitants pot sobrepassar els 2 milions i recuperar, d'aquesta manera, les xifres prepandèmia.