Àfrica Alonso: “Les artistes ens autoexplotem”
L’actriu parla de la seva relació amb la creació artística i com es pot utilitzar per visibilitzar lluites socials
Àfrica Alonso al Llapis de Memòria
53:47
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1718030841210/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ de l’actriu, dramaturga, escriptora i compositora Àfrica Alonso. L’hem vist a uns quants muntatges de la cartellera teatral catalana com ‘El gran comediant’, al costat de Joel Joan, o en el musical ‘Rent’ que va dirigir Dani Anglès. A més, és la protagonista, dramaturga i compositora del seu projecte més personal: ‘Una llum tímida’, la història basada en fets reals de dues mestres d’un petit poble de València que s’enamoren en temps de Franco. Una obra que ha trepitjat més de 20 teatres i que han vist (i ha fet emocionar) a més de 35.000 espectadors. A més a més, ara, l’Àfrica ha convertit aquesta història en una novel·la.
El perill d’un ofici vocacional
Quan l’Àfrica sent la cançó ‘Be on your on’ del musical ‘Nine’ se sent transportada al passat. “Les cançons del teu repertori defineixen etapes de la teva vida. Hi estàs en contacte de manera diferent a algú que no canta”, diu la dramaturga. Aquesta és la peça que va cantar a les proves d’accés de l’Institut del Teatre.
Quan la van acceptar a la institució, després d’unes proves molt dures, va veure que allò era el que volia fer, que havia trobat el seu lloc. Els seus pares, però, van tenir una mica de por pel futur de la seva filla quan els va dir que volia ser artista. “És normal. Viure d’això és complicat, en general”, creu l’actiu. “També és veritat que tot s’ha complicat tant que s’ha democratitzat la cosa”.
Aquesta vocació artística era un sentiment que l’Àfrica sempre va portar dins, hauria estat impossible que no s’hagués dedicat a això. Això no obstant, recomana tenir precaució amb aquesta passió, ja que provoca que els artistes a vegades treballin més del compte i en males condicions. “No sabem veure la diferència del que soc i del que faig”.
Una vida fugaç
L’Àfrica sempre havia sabut que acabaria creant, però no que es veuria en la necessitat de fer-ho. “No es parla gaire. Potser quan no et donen projectes tels has de fer tu”.
Un d’aquests projectes és ‘Una llum tímida’, una obra que ha viatjat molt durant els quatre anys consecutius que ha estat interpretant-se. La història, que es basa en la relació d’amor real de dues dones durant la dictadura franquista, ha marcat a molts dels espectadors que l’han vist. L’autora diu que li han arribat molts vídeos de gent declarant-se o demanant-se matrimoni amb les cançons de l’espectacle.
El teatre, però, són principis i finals, i l’obra, de moment, ha acabat el seu viatge. “A vegades és difícil de gestionar. Quan les coses són tan efímeres i tan vulnerables el cos se’n ressent. L’emocionalitat també”.
Aquesta història també ha estat una aportació de l’Àfrica en la lluita contra l’homofòbia. “No trobo una altra manera de fer-ho”.
El programa
El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.
No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".