Ocio y cultura

Així serà la nova prova d'accés a la universitat que s'aplicarà el curs vinent

Les faltes d'ortografia penalitzaran com a mínim un 10%, segons el decret que ha aprovat avui el Consell de Ministres

Alumnes en un examen de selectivitat a Lleida. Foto: ACN. / ACN

Barcelona

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el reial decret que regula l'accés als ensenyaments universitaris a partir del 2025. El primer canvi és nominal: la prova recupera el nom que ja va tenir amb la LOE i tornarà a ser la PAU, prova d'accés a la universitat a tot l'Estat. S'acaba així amb les diferents denominacions –Ebau, Evau, Pevau...– que rep des del 2017, excepte a Catalunya, on mai ha deixat d'anomenar-se PAU.

El text que regula la prova gairebé no ha rebut canvis, després del seu pas pel Consell d'Estat, respecte a l'esborrany que es va conèixer l'octubre passat. La prova manté la seva estructura amb una part d'accés, amb exàmens de les assignatures obligatòries troncals i de modalitat, i una altra d'admissió, que abasta les matèries optatives i que permetrà apujar la nota fins a 14 punts com fins ara. El ministeri d'Educació ha introduït modificacions per intentar fer la prova més homogènia entre les diferents comunitats autònomes que són, juntament amb les universitats, les que tenen la competència final del seu disseny seguint aquest marc general.

La correcció gramatical, ortogràfica, la presentació i la coherència suposaran almenys un 10% de la nota en els exercicis de la nova prova. El Reial decret estableix que: "En aquells exercicis en què les preguntes o tasques proposades requereixin la producció de textos per part de l'alumnat, la valoració corresponent als aspectes contemplats a l'apartat b) ( la coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica dels textos produïts, així com la seva presentació) no podrà ser inferior a un 10 % de la qualificació de la corresponent pregunta o tasca. No obstant això, l'aplicació d'aquests paràmetres podrà flexibilitzar-se en el cas de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu".

Una altra novetat és que hi haurà un únic model d'exercici per cadascuna de les assignatures. Ara en algunes comunitats autònomes hi ha dos models diferents perquè l'alumne esculli o que es reparteixen de manera aleatòria. Sí que es manté la possibilitat d'establir opcions dins aquest model únic: "En cada matèria es lliurarà un únic model d'exercici. No obstant això, si s'estima convenient, en alguns apartats, es podrà incloure la possibilitat d'escollir entre diverses preguntes o tasques. Aquesta elecció no podrà implicar en cap cas la disminució del nombre de competències específiques objecte d'avaluació. Amb aquests requisits el ministeri pretén fixar un marc comú més concret i eliminar-ne la disparitat, per exemple, en la penalització que cada comunitat aplica a les faltes d'ortografia.

Dissenyada sota els criteris de la LOMLOE

La PAU 2025 serà la primera dissenyada seguint els criteris de LOMLOE, la llei educativa aprovada el 2020. Això vol dir que “els exercicis tindran un disseny competencial” i “requeriran de l'alumnat creativitat i capacitat de pensament crític, reflexió i maduresa en la resolució per escrit d'una sèrie de preguntes o tasques adequades a les competències específiques avaluades”. També s'estableix que "les preguntes o tasques es contextualitzaran en entorns artístics, científics, humanístics i tecnològics i, preferentment, en entorns propers a la vida de l'alumnat".