El Balcó
Sociedad | Actualidad

"Curiosos, sense por i amb ganes de transgredir els límits": així han de ser els artistes del Sónar

Enric Palau i Ikram Boulum són dues generacions al darrere d'un dels festivals de música electrònica més coneguts

"Curiosos, sense por i amb ganes de transgredir els límits": així han de ser els artistes del Sónar

Barcelona

Entre els dies 13 i 15 de juny, torna una nova edició del festival Sónar. L'esdeveniment va celebrar l'any passat les 30 edicions, i aquest any no només comptarà amb els més de 200 concerts que es faran als escenaris principals. També es realitzaran xerrades, tallers, exposicions o experiments, com per exemple un muntatge audiovisual que barreja art i oceans. Però, què hi passa darrere?

'El Balcó' s'ha desplaçat fins al Pavelló Mies van der Rohe de la Fira de Montjuïc per parlar amb Enric Palau i Ikram Boulum, dos dels puntals del festival, que s'encarreguen de pensar i escollir tots els artistes que hi participen.

Els seus inicis al festival

Enric Palau és una de les tres ments pensants que van crear el Sónar l'any 1994. Juntament amb dos amics, va picar a les portes del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que en aquell moment dirigia el col·laborador de 'El Balcó', Josep Ramoneda, i van proposar la creació d'un festival de música avançada.

Els tres amics definien la del Sónar com "la música que avança al mateix temps que la tecnologia". En aquell moment, es van sentir "molt acompanyats", perquè tot i ser joves van aprendre a treballar "d'una manera metòdica". Josep Ramoneda ha reconegut que l'equip era "insuperable", per diferents motius, com pel sentit de la responsabilitat o per la seva capacitat creativa: "Sempre anaven un pas més enllà".

Ikram Bouloum té la mateixa edat que el festival i recorda que el seu primer Sónar, l'any 2012, amb 18 anys acabats de complir. Abans, vivia a Torelló, i va ser quan va començar a estudiar la carrera a Barcelona que va assistir-hi per primera vegada. Considera que el Sónar va sorgir en un moment en què "no existien festivals ni models com aquest", i que va ser "un antecedent i precedent per altres models culturals europeus i globals".

Després de molts anys assistint al festival, va pujar al seu escenari l'any 2020. Bouloum és productora musical, DJ i programadora: "Sempre m'ha interessat l'art i les noves tecnologies". Dos anys després, el 2022, va entrar a l'equip que organitzava el Sónar de dia, treballant braç a braç amb Palau.

L'elecció dels artistes

El procés per arribar a escollir els artistes que formen el cartell de festival s'inicia amb molt temps d'antelació. De fet, ja han començat a pensar el line-up de 2025. Ikram Bouloum ha assenyalat que, per fer-ho, l'equip està connectat "amb l'escena local, nacional i internacional" i que mantenen "ben oberts" els canals de diàleg i de comunicació amb els artistes: "Hem d'estar atents al que està passant i al que defineix l'ara". A més, considera que per formar part de l'esdeveniment, els artistes han de ser "curiosos, sense por i amb ganes de transgredir els límits".

Per tal de trobar aquests artistes, el primer pas és realitzar una "llista de desitjos", en la qual plantegen diferents perfils amb qui els agradaria comptar. Aquesta llista és "extensíssima", perquè el públic del Sónar és "molt divers" i tothom qui assisteix "ha de poder trobar els seus artistes". La llista definitiva és el resultat de "moltes i llargues converses".

Els dos puntals del festival de la música electrònica es porten quinze anys entre ells, i com dues generacions diferents que són, cadascú té "un background cultural i unes herències" que posen en comú. Enric Palau ha afegit que els agrada tenir en compte les opinions de tots els membres de l'equip, tant els companys de producció, com de màrqueting o de comunicació: "Tots són amants de la música".

Per això, durant els concerts, intenten "desaparèixer i barrejar-se entre el públic" algunes estones, per tal de "viure-ho com un més". Els agrada veure la reacció de la gent en directe, i és una manera de "fer valoracions en primera persona" i de "treure conclusions de cara a l'any següent".

Un festival canviant

Aquest any, la part estètica i audiovisual serà un dels punts amb més pes del Sónar. Enric Palau ha expressat que la música i la tecnologia segueixen sent els "pilars del festival". Per això, els avenços tecnològics tindran una gran rellevància, i la intel·ligència artificial estarà molt present: "Convidem el públic a descobrir coses. El Sónar és la gran celebració de la música electrònica".

A més, el cartell d'aquesta edició barrejarà artistes nous amb referents clàssics. "El més gratificant és quan algú em diu que ha descobert algun artista gràcies al festival", ha reconegut Palau. Un altre dels punts que més estimula l'equip és quan la participació d'un artista local el serveix de trampolí per a donar-se a conèixer de cara al públic.