Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

El BOE publica la llei d'amnistia, que entra immediatament en vigor

A partir d'ara, els jutges tenen dos mesos per aplicar-los als encausats del procés

El BOE publica la llei d'amnistia, que entra immediatament en vigor

El BOE publica la llei d'amnistia, que entra immediatament en vigor

25:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1718092704997/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La llei d'"amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya" ha entrat en vigor aquest dimarts després de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Els jutges tenen dos mesos per aplicar la norma, però el text publicat estableix algunes mesures que han d'adoptar els jutges amb caràcter “immediat”.

El decret, signat pel rei Felip VI i el president del Govern, Pedro Sánchez, recull la norma que el Congrés va donar suport dijous passat amb majoria absoluta, aixecant el veto del Senat i donant llum verda definitiva a la seva aprovació després de diversos mesos de tramitació i negociacions entre l'Executiu i les formacions independentistes.

La mesura va néixer dels pactes del PSOE amb ERC i Junts a canvi del seu suport a la investidura de Sánchez i el seu objectiu és amnistiar tots els implicats en mobilitzacions sobiranistes i independentistes des de l'1 de novembre del 2011, quan encara governava el PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero, fins al 13 de novembre del 2023.

Els límits de la llei d'amnistia

Comprèn tant els condemnats per la consulta del 9 de novembre del 2014 com els del referèndum independentista del 2017, així com l'arxiu de les investigacions obertes pels disturbis posteriors contra la sentència del Tribunal Suprem. Segons el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Felix Bolaños, la norma empara 372 persones, entre les quals s'inclouen dirigents de Junts i ERC, els 12 CDR processats i els investigats per 'Tsunami Democràtic', entre altres.

La proposició de llei va ser enregistrada en solitari pel Grup Socialista el 13 de novembre de l'any passat i, encara que formalment s'ha tramitat pel procediment d'urgència, no ha vist la llum fins a més de sis mesos després, després que la setmana passada reunirà el suport de 177 diputats del PSOE, Sumar, Podem, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i l'exministre José Luis Ábalos, davant dels 172 en contra del PP, Vox, Coalició Canària i UPN.

Des de la publicació de la llei aquest dimarts, els jutges i els tribunals disposen de dos mesos per aplicar-la. Això sí, aquest termini s'aturarà si s'eleva una qüestió a la justícia europea. El diari oficial també obre el termini de presentació de recursos d'inconstitucionalitat i almenys el PP ja té anunciat que la impugnarà.

Turull afirma que ara "comença una nova batalla"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha afirmat que després d'haver-se publicat la Llei d'Amnistia aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) "comença una nova batalla que en un Estat social i democràtic de dret de debò no caldria".

Ho ha dit en un missatge a 'X', en què ha denunciat que l'Estat espanyol i la seva cúpula patriòtica-polític-judicial, textualment, demostra cada dia que "això que apliquin la llei no serà senzill".

En el moment de la seva publicació, la Llei Orgànica d'Amnistia per a la normalització institucional a Catalunya ha entrat en vigor, i s'ha obert un termini de dos mesos perquè jutges i tribunals l'apliquin, sobre la qual cosa el dirigent independentista ha esperat que "tard o d'hora ho aconseguiran.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00