Gabriel Lara de la Casa: “Tinc molt poca vida i molts llibres per llegir”
El docent explica per què porta el cos sencer tatuat amb motius literaris
Gabriel Lara de la Casa al Llapis de Memòria
55:34
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1718119256738/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ d’en Gabriel Lara de la Casa, un professor de llengua i literatura espanyola que, bàsicament, només llegeix autors que són morts, una trista conseqüència de llegir els grans clàssics. Tot va començar quan Valle-Inclán el va salvar quan tenia 15 anys. Des de llavors no ha parat de llegir clàssics i de tatuar-se'ls al seu cos.
Un salvavides
El Gabriel recorda una infància una mica grisa. Els pares treballaven molt de dilluns a divendres i, en arribar el cap de setmana, tot era una mica avorrit. Amb 15 anys llegeix una frase de l’escriptor Ramón María del Valle-Inclán que diu així: “Despreciar a los demás y no amar a uno mismo” i se sent profundament identificat. “És el que portava fent els últims 15 anys”, diu el professor de literatura.
En aquell moment, que estava travessant un període fosc, la literatura el va salvar. “Sembla un clixé, però és veritat”, explica. “No és només llegir, també és anar a la llibreria, mirar els llibres... No sé per què em dona tanta pau”.
El seu amor pels grans clàssics de la literatura el porta tatuat per tot el cos. “El meu caràcter és una mica pensatiu, obsessiu, tots els tatuatges estan molt pensats”, confessa. Són frases, versos, dibuixos i idees filosòfiques, tot això relacionat amb els llibres que l’han marcat, per descomptat.
Docència
El Gabriel creu que l’adolescència és una de les etapes més complicades per les que tothom ha de passar. Gràcies a la seva feina com a professor d’educació secundària ho veu de primera mà. Va decidir ser professor de literatura perquè li permet tractar els grans temes de la vida.
Diu que per ser professor l’únic que s’ha de tenir és amor per la teva matèria. En el seu cas declara que la literatura és la seva vida. “Mai seré ric, però sí que seré feliç”. A l’estiu, però, ho passa malament. Troba a faltar la seva feina i les classes. Es descriu com una persona que tendeix a tirar cap al caos, a la qual la disciplina i la rutina li fan bé.
El programa
El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.
No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".