Què t'hi jugues!
Fútbol

Amanda Gutiérrez: “Hi ha fuga de talent al futbol femení espanyol, hem traslladat la nostra preocupació a la lliga”

Analitzem la situació actual del futbol femení, els avenços en els últims mesos i els reptes pendents amb la presidenta del sindicat majoritari FUTPRO, Amanda Gutiérrez

Amanda Gutiérrez: “Hi ha fuga de talent al futbol femení espanyol, hem traslladat la nostra preocupació a la lliga”

Barcelona

El Barça femení tanca una temporada brillant en què ha aconseguit el pòquer de títols, sobretot amb una superioritat evident en les competicions estatals, on continua sense tenir cap rival a la seva alçada. Amb el mercat de fitxatges a punt de començar, cada cop són més les jugadores que busquen nous reptes en lligues estrangeres. Tant és així que la presidenta del sindicat FUTPRO, Amanda Gutiérrez, ha assegurat al 'Què t'hi Jugues!' que "hi ha fuga de talent". "Li hem traslladat la nostra preocupació a la lliga. Tenim a les millors jugadores del món i no pot ser que no puguin jugar al seu país perquè no tenen la competitivitat que elles demanen", ha explicat.

De fet, Mariona Caldentey, que deixarà el Barça per marxar a l'Arsenal, va enumerar en el seu comiat una sèrie d'aspectes que han de millorar a la lliga espanyola com reduir la quantitat d'equips i una millora de les instal·lacions i la visibilitat. "No només es tracta de reduir els equips de la lliga, sinó d'enfortir els requisits per estar-hi i exigir unes mesures mínimes", ha afegit La presidenta del sindicat. "No pot ser que qualsevol club pugi a la lliga F, perquè si no es poden repetir casos com els de l'Alhama. Avui en dia l'entrenador tot i estar inhabilitat per assetjament, s'està saltant les mesures i continua entrenant. Ho hem posat en coneixement de la RFEF, però s'està investigant en un nou expedient. És l'exemple d'un club que mai hauria d'haver estat a la lliga F. No pot ser que els clubs només siguin professionals per estar a la lliga F, ho han de ser en tota la seva estructura", ha dit.

Amanda Gutiérrez també ha detallat els canvis a la RFEF set mesos després del Cas Rubiales: "Vam demanar canvis estructurals, hi ha moltes persones que han marxat i han entrat de noves. Però tenim un president amb un expedient obert al TAD i en un procés penal. No hem d'oblidar això i encara que hi hagi canvis en falten molts". En el Cas Rubiales la RFEF va aplicar un protocol d'ètica que no tenia règim sancionador, un fet que el sindicat va denunciar i pel qual s'ha sancionat econòmicament a la Federació.

Jugadores com Patri Guijarro, Mapi León o Claudia Pina continuen sense voler ser convocades per la selecció espanyola. Al respecte Amanda Gutiérrez ha reconegut que no sap si hi tornaran, però que "mereixen formar part dels èxits que s'estan aconseguint". "És difícil per a elles, perquè han patit molt, però si fos per mi tant de bo", ha dit.

I finalment, un dels deures pendents de la temporada és la signatura del conveni col·lectiu, pel qual les futbolistes van fer vaga a la primera jornada de lliga. "És un text molt llarg i des de FUTPRO hem insistit en temes com la salut mental, l'assetjament sexual i la maternitat. Hem tingut moltes reunions amb la lliga i per part nostre no contemplen començar la següent temporada sense signar-lo. Encara hem d'arribar un acord amb llista de compensació, la lliga no ho vol treure i els sindicats sí. Hem d'intentar arribar a un acord i estem veient com fer-ho", ha conclòs.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.