Política

El jutge del cas Pegasus demanarà el mòbil a Aragonès aquesta setmana i no arxiva el cas

El jutge de Barcelona que investiga l'espionatge d'estat al president de Catalunya descarta arxivar el cas, que és el que demanava la Fiscalia

Pere Aragonès atén els mitjans / Andreu Dalmau (EFE)

El jutge de Barcelona que investiga l'espionatge d'Estat al president de Catalunya, Pere Aragonès, li ordenarà avui o demà que entregui el seu telèfon mòbil als Mossos d'Esquadra perquè la policia determini si l'espionatge va començar el 2018, com sosté el cap de l'executiu català, o si va començar el 2019, com sosté l'exdirectora del CNI, Paz Esteban. Així ho informen fonts judicials a SER Catalunya. L'objectiu és saber si l'espionatge va començar abans o després del permís judicial per fer-lo, que es va obtenir el juliol de 2019 per part del Tribunal Suprem. A més, el magistrat ha denegat la petició d'arxivament del cas que va fer la Fiscalia el passat mes d'abril i es proposa seguir investigant el cas.

L'exdirectora del CNI, Paz Esteban, sosté, i així ho va explicar al jutge, que el CNI va espiar a Aragonès entre el mes de juliol de 2019 i el març de 2020 i que ho va fer amb autorització judicial del Tribunal Suprem. Aragonès, en canvi, sosté que, segons un informe de l'empresa de ciberseguretat Citizen Lab, l'espionatge va començar el juliol de 2018, un any abans que el CNI obtingués permís judicial per fer-ho.

Per aclarir-ho, el jutge que investiga el cas -el titular del jutjat número 29 d'Instrucció de Barcelona- ordenarà avui o demà a Aragonès que entregui el seu mòbil personal als Mossos d'Esquadra perquè en facin un peritatge informàtic oficial i assenyalin quina va ser realment la primera data d'infecció del terminal. Si es confirmés que l'espionatge va començar abans del permís judicial, el jutge tindria indicis que el CNI i Paz Esteban haurien pogut cometre un delicte de descobriment i un delicte de revelació de secrets.

De fet, si la infecció hagués començat el 2018, el magistrat es plantejaria imputar també Fèlix Sanz-Roldan, que era director del CNI en aquella època.

Si es confirmés que l'espionatge va començar el juliol de 2018, el CNI -i per tant el govern espanyol- hauria pogut tenir accés a les converses i els continguts del mòbil d'Aragonès durant diversos períodes políticament sensibles. El juliol del 2018, Aragonès era vicepresident del govern Torra i va participar a negociacions com la de la moció de censura a l'últim govern de Rajoy, de la primera investidura de Sánchez, l'aprovació de diversos pressupostos estatals i catalans i la constitució de la mesa de diàleg entre l'estat i el govern català.

El dia que Aragonès va declarar per aquesta causa va denunciar que això suposava espiar tots els catalans. "Ens han espiat a tots. Aniré fins al final d'aquesta querella per impedir que això es torni a repetir", va declarar el president a la sortida del jutjat el passat 17 de desembre.

Segons fonts judicials, Aragonès, que inicialment era reticent a entregar el seu mòbil als Mossos, està ara d'acord amb la mesura del jutge i lliurarà el terminal als Mossos quan rebi l'ordre del jutge.

A més, fonts judicials asseguren a SER Catalunya, que el jutge d'instrucció va arxivar la petició d'arxivament que va fer la fiscalia el passat abril i que té intenció de mantenir la investigació.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00