Aquí Catalunya
Sociedad

Expedient Tiscar: el "misteri més gran de l'aviació"

El vol 370 de l'aerolínia Malaysia Airlines va desaparèixer dels radars i no se sap on va caure. Segons la Clara Tiscar, hi ha prou evidències per saber què va passar

Expedient Tiscar: el "misteri més gran de l'aviació"

Barcelona

Els mitjans de comunicació van parlar del "misteri més gran de l'aviació". Això és el que van dir del vol 370 de l'aerolínia Malaysia Airlines. El 8 de març de l'any 2014, va desaparèixer dels radars, amb més de dos-cents passatgers a bord. Encara no se sap on va caure l'aparell.

A mitjanit, els passatgers del vol Kuala-Lumpur-Pequín van començar a embarcar. Era un viatge nocturn, amb prou feines serien sis hores de trajecte. Aquests viatges s'anomenen col·loquialment "red eyes", ulls vermells en català, perquè no tens temps de dormir i arribar descansat al teu destí. Estava previst que a dos quarts de set del matí aterressin a la capital xinesa.

Un controlador aeri de Vietnam trucar els seus col·legues de Malàisia preguntant pel vol MH370, perquè encara no ha entrat en el seu espai aeri. No el troba quan el busca en el radar. Però és que als controladors de Malàisia tampoc no els surt. Envien un missatge de text a la cabina de l'avió, als pilots. Però la comunicació és ignorada.

A les dues i vint de la matinada, avisen al responsable de crisi de la companyia: un dels seus avions s'ha esvaït no respon.

Un gir en forma de U

Posen la lupa en els pilots, després de posar-la en els passatgers. Abans de desaparèixer dels radars, l'avió va fer un gir, en forma de U, és a dir, va girar cua.

El primer oficial, Fariq Abdul Hamid, estava a punt de casar-se. Diuen que era feliç i tenia una bona vida. Es posen a esbrinar tot sobre ells, i es fa públic que havia convidat a noies a la cabina i que havien fumat i begut. No els sembla que tingui raons per treure's la vida.

Després hi ha el pilot, Zaharie Ahman Shah, el qual s'ha separat fa poc. Havia tingut afers amb auxiliars de vol, però sembla que tampoc n'hi ha per tant. Li agraden les noies joves, i enviava missatges a influencers i models.

Al final, arriben a la conclusió que era una persona normal. Dedicava el seu temps lliure a penjar vídeos a YouTube. Explicar com fer reparacions a casa i parla del seu simulador de vol, un simulador casolà que s'havia fet amb diverses pantalles i un ordinador.