Barcelona és el punt de partida per una aliança de 15 regions amb clima mediterrani per combatre l'escalfament global
Catalunya i Califòrnia lideren aquestes 15 regions que s'han reunit a Barcelona per compartir coneixements sobre gestió de sequeres, incendis forestals i recuperació del litoral. La delegació ha visitat, entre altres, la Superilla de l'Eixample
Cap de Creus (Roses)
Aliança entre 15 regions de clima mediterrani de tot el món per guanyar presència a les cimeres de l'ONU i compartir solucions a l'escalfament global, que està especialment accelerat en aquestes zones. Catalunya i California lideren aquest nou grup de pressió que s'ha reunit per primer cop a Barcelona aquesta setmana. Aquestes regions, entre les quals hi ha també Emilia-Romagna, Santiago de Chile, Occitània o Tànger estan compartint conteixements sobre sequeres cròniques, prevenció d'incendis forestals i gestió del litoral.
Són zones d'Estats Units, Austràlia, Europa o Amèrica Llatina que tenen també clima mediterrani (malgrat estar molt lluny d'aquest mar) i que pateixen un augment de les temperatures superior al de la mitjana mundial. Parlem de regions on plou molt poc a l'estiu, on els dies de calor són majoritaris i on depenen especialment de les pluges de tardor i primavera. Catalunya ha fet d'amfitriona d'aquesta primera trobada on han anat a diferents punts: al Cap de Creus, per veure com es combina la gestió d'incendis amb l'agricultura ecològica, a l'Estartit, per comprovar com la re-naturalització de les dunes evita innundacions i al Massís de les Gavarres per veure com ramats de cabres poden desbrossar un bosc i fer-lo més resilient.
Avui acaben tres dies de feina i treuran les conclusions de tot el que han après els uns dels altres, amb la vista posada a la COP29 que se celebrarà a Azerbajan el proper desembre, on volen ser un actor visible i exercir de grup de pressió. Les zones amb clima mediterrani estan patint de manera més accelerada les conseqüències del canvi climàtic que altres zones del planeta, i s'escalfen més ràpidament. Són que sumen desenes de milions d'habitants, molts més que molts països, i tenen com a objectiu forçar als seus propis estats a lluitar per la seva singularitat climàtica i, alhora, mostrar-se com un actor global en la lluita contra el canvi climàtic.
La delegació de Califòrnia, impressionada amb la Superilla de l'Eixample
Dins de tot el recorregut que ha fet la delegació amb els representants de les 15 regions hi ha hagut una parada que ha cridat especialment l'atenció: la Superilla de l'Eixample. El responsable de medi ambient de Califòrnia, Wade Crowfood, s'ha mostrat impressionat pel concepte de refugi climàtic, i assegura que vol exportar-lo a les grans ciutats del seu estat, com Los Ángeles, San Diego o San Francisco: "els refugis climàtics són una gran idea, una idea que m'enduré cap a casa. Que hi hagi carrers a l'aire lliure on puguin anar els ciutadans, o parcs, o llibreries... És una gran idea", assegura.
Uns elogis que compartits per la resta de la delegació, que també va escoltar amb interès el projecte de combinació d'agricultura i zones protegides al Parc del Cap de Creus, o el recurs d'utilitzar cabres per desbrossar el sotabosc i així reduir combustible de cara a possibles incendis. En un viatge que va durar tot el dia, els representants de les regions van anar al Cap de Creus, a la platja de l'Estartit, al restaurant Mooma i al Massís de les Gavarres a veure diferents exemples de projectes innovadors que Catalunya està fent per lluitar contra el canvi climàtic i adaptar-se als canvis.
La delegació xilena, amb representants de la regió de Santiago i de Bio Bio va posar especial atenció al projecte de restauració de dunes de la zona de la Gola del Ter, mentre que Grècia va voler demanar més dades en relació a la gestió dels grans incendis: la regió central d'aquest país ha tingut alguns dels incendis forestals més devastadors d'Europa els últims estius.
Exemples de gestió de sequera
A Sud-Àfrica, a la regió de Cap Occidental van tenir una sequera molt dura l'any 2017. Es va amenaçar amb talls de subministrament, tot i que finalment es van posar límits de consum, tal i com hem fet també aquí a Catalunya. Si aquí hem tingut el lema de "l'aigua no cau del cel", promogut pel govern i present a totes les compareixences de l'executiu, allà en tenien uns altres. La responsable de medi ambient de la regió de Cap Occidental ho expressava així: "dos minuts de dutxa i 3 dies de samarreta. Això és el que es va promoure des del govern. Fins i tot la gent es va fer samarretes amb aquest lema: 3 days T-shirt", somreia.
Un altre lloc on estan fent canvis estructurals és a Xile, on després d'un temporal que va inundar gran part dels edificis de primera línia de costa estan buscant la manera de restituir les zones humides i, alhora mantenir la mobilitat a la zona. Així ho explica el responsable de medi ambient de la regió del Bio-Bio, Blas Araneda: "existeixen zones humides tensionades per l'activitat portuària i les infraestructures. Són àrees d'interès de conservació i protecció que no volem que eliminin o perjudiquin l'activitat productiva", rebla.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...