Fútbol

El primer hòlding de clubs en el futbol femení, propietat de Kang, amenaça la competència

Michelle Kang, la seva propietària, ja ha fet moviments en el mercat que desmantellen el seus principals rivals: Jonatan Giráldez, Jocelyn Prêcheur, i el darrer, Markel Zubizarreta

El primer hòlding de clubs en el futbol femení, propietat de Kang, amenaça la competència

Barcelona

Divendres passat Markel Zubizarreta, el fins ara director esportiu de futbol femení a la Federació Espanyola i exdirector esportiu del Barça femení, deixava el seu càrrec per una oferta "irrebutjable", i tot apuntava a que Michelle Kang li hauria ofert ser el director esportiu del seu hòlding empresarial de clubs, entre els quals es troben Olympique de Lió, Washington Spirit i London City Lionesses.

Aquest hòlding empresarial de clubs del que Michelle Kang n'és la propietària, mitjançant el seu vehicle inversor anomenat YMK Holdings, adquireix els cervells de la competència que intenta acabar amb la seva jerarquia guanyadora. I ho fa a tres nivells:

A França, amb l'Olympique de Lió, el millor club de la història, amb la seva hegemonia a Europa. Guanyadores de vuit Copes d'Europa en els darrers 14 anys, cinc d'elles de manera consecutiva. El seu millor actiu. I, alhora, fent moviments en dos mercats molt atractius i creixents:

Als Estats Units, el mercat que més diners mou del món amb el "soccer", amb el Washington Spirit, pel que l'empresària va pagar una xifra rècord de 35 milions de dòlars. El passat mes de gener va fitxar l'encara entrenador del Barça, Jonatan Giráldez.

I a Anglaterra, a la segona divisió de la Women's Super League, amb la recent compra del London City Lionesses. Es va fer oficial la setmana passada que fitxava per l'equip el que era l'entrenador del PSG, Jocelyn Prêcheur. També hi ha sumat una nova incorporació com a fitxatge estrella de l'equip, Kosovare Asllani, amb el que té l'objectiu de pujar a la Women's Super League, la Primera Divisió anglesa.

És a dir, per, d'alguna manera, anar reduint la seva competència de manera descentralitzada, Michelle Kang ha fitxat els dos entrenadors dels seus dos màxims rivals, a nivell nacional a la lliga francesa, el Paris Saint Germain, i a nivell europeu per competir la Champions, el Barça, i se'ls ha endut als seus dos altres clubs on no competiran amb el seu tercer club, el Lió.

Doncs el següent pas de la magnat sudcoreana, després de fer aquests moviments en aquests dos mercats, és fitxar amb una oferta més que sucosa Markel Zubizarreta, per ser el director esportiu de tots 3 clubs. Conegut per revolucionar el futbol femení a nivell europeu quan estava al Barça fins el 2023, i trencar precisament aquesta hegemonia de l'Oympique de Lió. Zubizarreta deixa el seu lloc a menys d'un mes per l'inici dels Jocs Olímpics on la Selecció Espanyola femenina hi competirà per primer cop en la seva història.

Però l'entrenador no és l'única baixa que tindrà el PSG, que, probablement també es quedarà sense la seva davantera de referència. Tabitha Chawinga, màxima golejadora de la lliga francesa amb 18 gols aquesta temporada, fitxarà també per l'Olympique de Lió. I no serà la primera, perquè fent un petit recull de jugadores que estaven al PSG i han marxat al Lió, trobem noms com Endler, Karchaoui, Diani, Morroni, Sombath, Becho... tots aquests només des del 2021. A la llista podem sumar-hi Hamraoui, Brunn, Dabritz, Seger, Houara i Dali ja més anys enrere.

Segons alguns mitjans francesos, Kang té dubtes sobre la continuïtat del futbol base del planter del Lió perquè vol reduir costos de l'estructura. Per què aquesta decisió? Perquè sembla que Michelle Kang aposta sobretot per un model estatunidenc, basat sobretot en la post-formació i el reclutament. "Per a ella, una acadèmia ha de tenir un retorn de la inversió, i de moment no guanya diners, sinó que en costa", citaven els mitjans francesos.

És un avís també per a les grans lligues i les seves jugadores, perquè Kang deixa molt clar que la inversió econòmica en aquests clubs passa per guanyar, apostant fort per fitxatges estratègics que li permetin aconseguir-ho.

La propietària d'aquest hòlding creu que les entitats multiclub són una "necessitat" perquè els clubs femenins competeixin en un món esportiu cada vegada més dominat pels grans diners.

En una carta oberta del passat mes d'abril, Kang alegava: "Siguem clars: la inversió en l'esport femení no és caritat i la meva inversió en el futbol femení, el Washington Spirit, el London City i l'Olympique de Lió no és caritat, és una activitat econòmica important, una bona activitat econòmica i una activitat econòmica respectable."