Què t'hi jugues!
Fútbol

Xavi Vilajoana: "Perquè els joves es quedin al club s'ha de posar en una balança la part esportiva i l'econòmica"

Al 'Què t'hi jugues!' hem comentat amb Xavi Vilajoana la decisió de Marc Guiu de marxar al Chelsea i què poden fer els clubs per evitar-ho

Xavi Vilajoana: "Perquè els joves es quedin al club s'ha de posar en una balança la part esportiva i l'econòmica"

Barcelona

Marc Guiu deixa el Barça en direcció Londres per fitxar amb el Chelsea, que deixa 6 milions de la clàusula de rescissió a les arques blaugranes. Signa per cinc temporades més una opcional, i ha explicat a la presentació que sempre ha volgut jugar a la Premier League.

Aquest és un cas que es va repetint des de fa molts anys, amb diferent sort per cadascú, i per saber com es prenen aquestes decisions i què poden fer-hi els clubs, al 'Què t'hi jugues!' hem parlat amb Xavi Vilajoana, qui va ser responsable de futbol formatiu del Barça i l'últim directiu responsable de la Masia abans de l'entrada de l'actual junta.

Diu VIlajoana que, en molts casos, la marxa d'aquests jugadors és inevitable, perquè ells són autònoms i estan influenciats pel seu entorn. Assegura també que són moltes variables que s'han de tenir en compte, però que normalment s'ha de posar en una balança el projecte esportiu i l'econòmic. A més, el cas de Marc Guiu és especial, perquè "el tema sentimental et dona un coixí com per no haver d'igualar les ofertes que venen de fora, però ha d'anar acompanyat de missatges clars durant la temporada.

En aquest sentit, des del club s'ha d'avaluar "què dona el jugador, quina projecció té i què costaria el substitut", sobretot en perfils de jugadors com Marc Guiu, que és un davanter referència i amb gol, però que també és molt associatiu, i "això al Barça costa molt de generar-lo".

Vilajoana també ha parlat del cas de Xavi Simons, de qui ha assegurat que la seva marxa va ser una suma de la part esportiva i econòmica: "Tenia una oferta molt més elevada que la del Barça, i volia passar a tenir fitxa de Juvenil A el primer any de juvenil i després passar directament al Barça B". Creu l'antic responsable del futbol formatiu, però, que és un error avançar terminis i fitxes, perquè mai se sap què pot passar en un futur, i administrativament potser cal mantenir-los a l'equip que toca, tot i que a la pràctica juguin amb un equip superior.