Aziz Faye: "Al no tenir cap futur acabes dient, m'és igual, o Barça o Barzakh"
El portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona ha passat pels micròfons del 'Què t'hi jugues!' per presentar la nova col·lecció de samarretes solidàries inspirades en equipacions de futbol, amb l'eslògan "Barça o Barzakh" -Barcelona o mort-.
Aziz Faye: "Al no tenir cap futur acabes dient, m'és igual, o Barça o Barzakh"
14:30
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1720010976362/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Aziz Faye, és senegalès, i va haver de creuar tant el seu país, Senegal, com Mauritània, al desert del Sàhara, per arribar al Mar Mediterrani. Allà va embarcar-se en una pastera per creuar-lo, i arribar al seu destí final: Barcelona. Aquest trajecte es resumeix amb el crit que tenen l'Aziz i tot el seus companys, els joves del seu país, que tenen ja interioritzat per intentar resoldre el seu futur lluny de la seva terra.
Top Manta, la marca de roba social i solidària del Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona, ha llançat la nova col·lecció amb aquest lema “Barça o Barzakh”, que recorda el dilema al qual s’han hagut d’enfrontar molts manters al sortir del Senegal.
“Barça o Barzakh” vol dir “Barcelona o mort”en wòlof: és una frase que diuen moltes persones migrants quan es disposen a enfilar-se a la pastera, i no saben si aconseguiran arribar a Europa o si moriran pel camí. L’eslògan recorda les 6.618 persones que van morir l’any passat intentant arribar a Espanya, segons l’ONG Caminando Fronteras.
"Tenim l'objectiu de visibilitzar totes les dificultats que estem patint les persones migrants. Les morts que hi ha en el Mar Mediterrani. Totes les fronteres, visibles i invisibles, que ens impedeixen circular lliurement, com diu la Declaració universal dels drets humans, que totes les persones tenen aquest dret. En canvi, les persones africanes, no tenim aquest dret, i treiem aquesta samarreta per poder denunciar tot això."
La col·lecció denuncia les polítiques de fronteres de la UE, i en general, les polítiques que perpetuen les desigualtats. Per exemple, l’espoli de les costes senegaleses per part dels grans bucs pesquers europeus, que deixen sense oportunitats els joves pescadors senegalesos. Faye afirma als micròfons del 'Què t'hi jugues!' que tots emigren fruit de la desesperació "Venen a competir amb nosaltres, a deixar-nos sense feina. Et diuen que no hi vagis, que és perillós el mar, que moriràs... i al final, amb tota la ràbia que sents, et diuen això i no tens cap futur, acabes dient m'és igual, o Barça o Barzakh, o Barcelona o morir al mar."
"L'expulsió no una la solució. El problema de fons és el que ens està empenyent a sortir, que ens obliga a viatjar. Si no fos per tot l'espoli, nosaltres ens quedaríem a les nostres terres, treballant-les, avançant en el nostre país. Seixanta anys després d'aconseguir la nostra independència, l'Occident encara segueix enriquint-se dels nostres recursos. Per això la solució no és expulsar o perseguir els manters, sinó realment resoldre socialment el que està passant aquí. I a l'Àfrica deixar de robar-nos les nostres riqueses", afirma l'Izaz. També assumeix que "la immigració no deixarà d'existir, hem de buscar solucionar el problema de fons, i així donar resposta als discursos xenòfobs d'extrema dreta, que ens està presentant com a una amenaça, que venim a robar i a delinquir."
Són dos models de samarreta, inspirats en l’equipació dels clubs de futbol: una, amb els colors tradicionals del Barça –blau i grana–, i l’altra, com una segona equipació, de color negre i gris. Les peces duen el logotip i el nom de Top Manta al davant, amb un logotip emulant el del Barça, i aquesta frase “Barça o Barzakh” al dorsal.
Les samarretes estan produïdes a mà al taller de costura i serigrafia de Top Manta, seguint els criteris de l’economia social i solidària i del comerç just. La primera edició, de 400 exemplars, amb gran èxit de vendes, ja està a la venda per 55 euros a la botiga de Top Manta (c. d’en Roig, 13, Raval, Barcelona) i al web topmanta.store.
Tots els beneficis de la venda de les samarretes es dedicaran a mantenir i a fer créixer la cooperativa. El taller de Top Manta dóna feina actualment a 15 persones i, al llarg dels anys, ha ofert contractes estables a 120 persones més. Moltes d’elles, gràcies a aquestes oportunitats laborals, han obtingut permís de treball i de residència a Espanya i han pogut deixar la manta.