Sociedad

Condemnen l’Hospital Taulí per la mort d’una dona a qui van donar d’alta abans d’hora

La jutge del contenciós creu que la psicosi per l’arribada de la Covid va influir en la decisió d’enviar-la a casa tot i el seu delicat estat de salut

Un jutjat ha condemnat el CatSalut i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell per la mort d’una dona a qui van donar l’alta abans d’hora

Un jutjat ha condemnat el CatSalut i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell per la mort d’una dona a qui van donar l’alta abans d’hora

12:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1719989447565/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Un jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha condemnat a CatSalut i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell a pagar una indemnització de 200 mil euros per danys morals al marit i als fills d’una dona que va patir un ictus i que es va ofegar després que li donessin l’alta abans d’hora. La jutge diu que van cometre una negligència i creu que ho van fer en part per la psicosi que va provocar l’arribada de la pandèmia de la Covid.

La Marta, una dona de 46 anys, i mare de dos fills menors d’edat va ingressar a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Parc Taulí el 20 de febrer de 2020 per un ictus. No podia empassar i cinc dies després li van haver de fer una traqueostomia, que és un tall horitzontal a la part de baix del coll, amb una cànula per expulsar la saliva i la mucositat. Al cap de 18 dies, la van pujar a planta. El 20 de març, un mes després d’ingressar, li donen l’alta. El centre al·lega que l’envia a casa perquè els metges la veuen estable a nivell neurològic i per les condicions que tenen a l’hospital en el context de l’epidèmia per Covid. Ella ho accepta. Cinc dies després expulsa un coàgul de sang i mucositat seca. El 25 de març rep una visita telefònica on explica que ha tingut moltes complicacions, febre, mucositat i sang. I l’endemà, la fan anar al Taulí per cremar-li uns granulomes. Dues hores després, quan ja és a casa, comença a ofegar-se. El seu marit truca al 112 impotent. No sap què ha de fer. La dona mor ofegada sense que el SEM pugui fer res per evitar-ho.

La família, a través dels seus advocats Antoni Pallarès i Maider Ferreira, considera que la víctima va rebre una atenció sanitària deficient tot i patir greus problemes per empassar i que la van enviar a casa en el context de psicosi de la pandèmia. Afegeixen que li van donar l’alta malgrat el seu complicat i delicat estat de salut, sense que ni ella, ni el seu marit rebessin la informació necessària per manipular la traqueostomia que portava al coll, i sense indicar-los quines pautes havien de seguir en cas d’emergència. Tampoc li van donar material necessari per tenir cura de la cànula, ni per aspirar possibles secrecions.

El centre i l’ICS van al·legar que no hi havia hagut mala praxis mèdica sinó que havia mort per les complicacions per la dificultat d’empassar.

La jutgessa es basa en les anotacions dels propis metges dels dies previs a donar-li l’alta per considerar que l’alta va ser precipitada. A més, compta amb la declaració d’una infermera que confirma que l’habitació que ocupava la víctima era l’última que quedava perquè la resta de la planta ja estava plena de malalts de Covid. La magistrada afegeix que la víctima només va rebre una explicació bàsica de 20 minuts sobre com netejar la cànula que duia al coll però que el seu marit no hi era. Les trucades que va fer la parella els dies posteriors a l’alta estan enregistrades al SEM i es constata que no sabia com havia de tenir cura de la seva dona, ni com li havia de subministrar la medicació. Ningú li n’havia ensenyat. La jutgessa creu que si hagués estat a l’hospital hauria tingut a l’abast unes cures professionals que li haurien pogut salvar la vida. Per tant, considera que el Parc Taulí de Sabadell li va donar l’alta abans d’hora i que va cometre una negligència.

La família demanava una indemnització de prop de 450.000 euros a repartir entre el marit de la víctima, els seus fills, la mare de la dona i el germà. El mes de desembre de 2020 van presentar una reclamació patrimonial a l’ICS. Però es va desestimar per silenci administratiu. Per això, van recórrer al jutjat contenciós administratiu, que ara condemna CatSalut i al Parc Taulí, a través de la seva asseguradora. Però la jutge creu que no queda acreditat que la mare de la víctima i el germà tinguin efectes psicològics per la seva mort i per tant, desestima que rebin indemnització. Sí que accepta que el marit i els seus dos fills, que tenien 17 i 12 anys, rebin 200.000 euros per danys morals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00