Dos catalans al cor de la Copa Amèrica
La regatista Mónica Azón i l'enginyer Roger Frigola expliquen a 'Hoy por Hoy' els secrets de la Copa Amèrica de Barcelona
Dos catalans al cor de la Copa Amèrica
14:08
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1720178987983/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Barcelona acull enguany la Copa Amèrica de Vela, un esdeveniment mundial que per primera vegada en 137 anys comptarà amb una competició exclusiva per a dones. El programa 'Hoy por Hoy' ha comptat aquest matí amb una edició especial, que s'ha emès des del Port Olímpic.
Dos dels protagonistes presents al programa han estat Mónica Azón i Roger Frigola. Monica Azón és regatista barcelonina. Va guanyar dos campionats del món i un d'Europa, ha competit als JJOO d'Atenes i de París, i ara afronta el repte d'entrenar a un dels equips de la Copa Femenina, el Sail Team BCN. Roger Frigola és enginyer de l'equip defensor de la Copa, l'Emirates Team New Zealand, que ha guanyat dues Copa Amèrica seguides amb aquest equip.
L'enginyer ha iniciat la conversa fent una reflexió sobre la flotabilitat de les embarcacions i la seva capacitat d'enlairament: "A Barcelona, a l'octubre pot haver-hi unes ones importants. Aquest tipus de vaixells no suren, estan volant ran d'aigua i el fet que la mar estigui arrissada té un efecte molt important. Porten unes ales a sota i enlairen, i en aquest moment deixen de surar i volen. Queden suportats per les ales amb tot el casc fora".
Mónica Azón ha destacat la rapidesa amb la qual han evolucionat aquest tipus d'embarcacions: "Al principi era molt sorprenent veure vaixells voladors, però la tendència general és que comencin a tenir aquestes ales i, quan agafen velocitat, el disseny fan que les embarcacions comencin a volar".
A més, ha remarcat la importància dels inicis: "Els petits han de començar des de zero, entenent d'on ve el vent i quins són els rumbs, però estem veient que aquest esport enganxa perquè és molt ràpid. El vaixell va tres vegades més ràpid que la velocitat del vent real".
Sobre el repartiment de la tripulació, Frigola ha destacat que els equips masculins estan formats per vuit persones: "Quatre persones pedalen dins del vaixell en una bici estàtica i fan potències amb les seves cames. Hi ha dos timoners, un a cada costat. I dos trimadors que s'encarreguen de fer volar el vaixell i controlar les veles".
Azón ha diferenciat la categoria femenina amb relació a la tripulació: "A la categoria júnior i femenina utilitzem els vaixells AC40, que es diferencia per l'eslora, i en aquest cas anem quatre regatistes, sense ciclistes. Portem bateries que ens ajuden a fer el treball que fan els ciclistes. Tenim les mateixes funcions: dos timoners i dos trimadors".
Amb passat a la Fórmula 1, Frigola ha destacat el paper de la intel·ligència artificial, que també s'usa a la Copa Amèrica: "La seva aplicació concreta és per modelitzar la física. Quan dissenyem un vaixell, és important entendre bé els fluids: l'aigua i l'aire. Per modelitzar aquesta física, la intel·ligència artificial t'ajuda a fer-ho millor".
Tot i això, ha defensat que els equips de les dues competicions són ben diferents: "Un equip de la Copa Amèrica és 10 vegades més petit que un de la Fórmula 1. A l'F1 tindríem un equip de gent que treballaria per a nosaltres, però aquí ho hem de fer tot nosaltres".
Finalment, els dos protagonistes han fet una valoració sobre els seus equips. Azón compta amb Támara Echegoyen, la banderera al costat de Marcus Cooper als JJOO de París: "Per currículum, l'equip femení és el que té més poder. Tenim a Támara, a Sílvia, a Neus Ballester, a Paula Barceló, Nicole van der Velden i a María Cantero. És garantia d'èxit perquè tenim a les millors esportistes espanyoles, però alhora no hem pogut tenir l'embarcació real i hem hagut d'entrenar molt amb simulador".
L'entrenadora del Sail Team BCN afegeix: "El nostre equip passarà, però les semifinals ja seran complicades. Arribar a la final seria un gran premi per a les regatistes i per a Espanya, però cal ser realista i és difícil que puguin arribar a aquesta final amb el desavantatge d'experiència en l'embarcació real".
Frigola ha remarcat el descobriment que és Barcelona per tots els equips i la diversió del campionat: "Tots parlem del Mediterrani i sembla que sigui tranquil, però s'estan trobant amb tota mena de vents. Això és el que li ofereix l'atractiu, perquè dos dies no són iguals. Serà divertit perquè hi haurà una mica de tot i això és el que més els preocupa els equips, saber què passarà".
'Hoy por Hoy' des del Port Olímpic compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.