Els diagnòstics d'autisme creixen un 250% en una dècada
Actualment, aquest trastorn afecta més de 90.000 persones a Catalunya
Barcelona
El Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) és una alteració del neurodesenvolupament que es manifesta, sobretot, amb problemes en la sociabilitat i la comunicació. En alguns casos, pot provocar una discapacitat intel·lectual. Actualment, un de cada 81 catalans té algun grau d'autisme.
"Els diagnòstics s'han disparat perquè als últims vint anys hem après a identificar el trastorn", ha explicat a SER Catalunya el doctor Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron. "S'ha capacitat més els professionals de l'àmbit de la salut per reconèixer a temps, de forma primerenca, els símptomes inicial del TEA i, sobretot en les persones que tenen un impacte més negatiu".
Aquesta millor formació dels professionals s'ha traduït en una explosió de casos, alguns dels quals són pacients que anys enrere havien estat diagnosticats d'altres trastorns mentals. Ara, amb més coneixements en TEA, els metges estan reavaluant pacients i fent 'rediagnòstics'.
La importància del diagnòstic precoç
No hi ha tractament específic per al TEA. Es poden tractar els símptomes que l'acompanyen, com depressió i ansietat, però no el trastorn en si. Ara bé, és molt important diagnosticar l'autisme com més aviat millor perquè una intervenció precoç amb psicoteràpia pot evitar quadres més greus. "Ara sabem que si fem un maneig ràpid, en les primeres fases, podem canviar l'evolució del trastorn. I això té un efecte preventiu sobre situacions molt greus".
L'autisme és el segon trastorn mental amb més suïcidis consumats, just per darrere de la depressió. Per això és tan important poder intervenir de forma primerenca.
Avui en dia es pot afirmar que, com a mínim, un de cada quatre casos d'autisme tenen causa genètica. A més, es coneixen altres factors també associats al trastorn. "Els nens prematurs i els nascuts amb baix pes, per exemple, tenen més probabilitats de patir dèficits en el neurodesenvolupament", assegura Laura Gisbert, Coordinadora del Programa d'Atenció Integral de TEA de Vall d'Hebron i doctora especialitzada en nens. Per això aquest hospital extrema la vigilància sobre aquests nadons.
"Fem seguiment de les fites del desenvolupament i quan veiem nens en risc, aleshores a partir dels 12 mesos els fem avaluacions específiques per detectar possibles alteracions del neurodesenvolupament, com pot ser l'autisme. Òbviament, amb 12 mesos no podem fer un diagnòstic tancat, però sí que ens dona un rang de risc o de preocupació d'autisme en aquell nen en concret.
Diagnòstic diferencial
En tot cas, com sempre amb totes les patologies, és molt important establir un diagnòstic diferencial: analitzar bé en cada cas l'origen del comportament del pacient i identificar correctament el trastorn per no passar d'un extrem a l'altre, d'una situació d'infradiagnòstic a una de sobrediagnòstic.
"Estem fent 'rediagnòstics' en les dues direccions: de suposats TEA que en realitat no ho són i d'altres trastorns o malalties mentals que, un cop feta l'avaluació exhaustiva, es determina que sí", aclareix Maria Martínez, especialista de Vall d'Hebron en autisme en adults. "No els podem dir sempre 'tot això que et passa ho explica l'autisme' perquè, en realitat de vegades hi ha dificultats en la infància en l'àmbit social que també poden repercutir en actituds en l'edat adulta, com la capacitat de resiliència, o el vincle amb les primeres persones de la teva vida ... Tot això també afecta les relacions que tindràs al llarg de la teva vida perquè no deixem de ser éssers que copien el que veuen".
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.