Sociedad

Educació diu que 63.000 alumnes tenen plaça a FP, però amaga quants falten per col·locar

Només els 45.168 alumnes que han aconseguit plaça en la seva primera opció poden matricular-se al juliol. La resta ha d'esperar a setembre

Un dels professors del programa de formació professional, conversant amb dos alumnes durant una sessió pràctica d'electricitat a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. / Roger Segura (ACN)

Barcelona

45.168 alumnes que el passat mes de maig van demanar una plaça per estudiar el curs vinent un cicle d'FP de grau mitjà o grau superior han obtingut plaça en els estudis i centre que van demanar com a primera opció. Són 24.736 alumnes que volen estudiar algun cicle de grau mitjà (CFGM) i 20.432 que van sol·licitar plaça per fer un cicle de grau superior (CFGS). Educació amaga, però una xifra indispensable per poder valorar les altres: quantes sol·licituds ha rebut en total i quants alumnes continuen a l'espera de saber si tenen plaça en algun centre públic o concertat per seguir els seus estudis el curs vinent. Una xifra d'alumnes per col·locar que si es manté la tendència dels darrers cursos superaria els 36.000 estudiants.

El procediment per demanar plaça als cicles formatius de grau mitjà i grau superior es va fer a finals de maig, però, un mes i mig després, el govern no vol dir quantes peticions ha rebut. Només que hi ha 45.168 alumnes que tenen assignada una plaça en la seva primera preferència i que han de confirmar el seu interès matriculant-se (abans del 18 de juliol a les 14 h en el cas dels CFGS i fins dilluns 22 de juliol, també a les 14 h en el cas dels CFGM). Si mirem les dades del curs passat, aquestes 45.168 places assignades en aquest moment del procediment, serien menys de la meitat de les 95.828 peticions que segons dades del departament d'Educació es van recollir l'any passat i estaria també molt per sota de les 76.639 places assignades abans de l'inici de curs 2023/24. Els percentatges milloren una mica si sumem també els altres 18694 alumnes que tenen preassignada una plaça en la seva segona, tercera o fins i tot desena petició, però aquests han d'esperar a final de mes per tal que els confirmin definitivament on els ofereixen una plaça, a la qual s'hauran de matricular entre el 2 i el 6 de setembre.

El departament defensa que d'aquesta manera els alumnes que no tenen plaça a hores d'ara poden millorar l'assignació provisional que tenen en aquests moments "ja que els aspirants a l’FP solen sol·licitar diverses opcions de torn (matí i tarda) o centre (en funció de la proximitat) per al cicle que els interessa". Els alumnes que a la segona assignació de places que es farà els dies 30 i 31 de juliol no tinguin lloc a cap dels cicles que van demanar, hauran de participar en un nou procés de gestió de vacants que començarà el 12 de setembre, en el que poden participar també persones que no van fer cap petició en el procés de preinscripció ordinari.

"La incertesa afavoreix la privada"

Des de la UGT, el responsable de formació Professional del sindicat, Jesús Martín qualifica "d'inadmissible" que el departament amagui una part de les dades i sigui incapaç d'aprendre de l'experiència d'altres anys per millorar un procés que "angoixa molt les famílies" que hauran de marxar de vacances sense deixar resolt on estudiarà el seu fill el curs vinent. Martín alerta també que la incertesa beneficia sobretot l'oferta privada, especialment en aquells estudis més buscats pels estudiants perquè "abans d'esperar a veure si el teu fill, que viu a Barcelona, té una plaça al Segrià, les famílies buscaran una oferta privada a l'àrea metropolitana que els garanteixi que l'alumne podrà començar el curs amb normalitat".

Els cicles més buscats: cures auxiliars d'infermeria i Administració i finances

El departament d'Educació no ha donat la xifra global de peticions de plaça registrades en el procés de preinscripció però sí el detall dels estudis més buscats. En els cicles de grau mitjà han estat Cures auxiliars d'infermeria, que ha rebut 8.166 sol·licituds, Sistemes microinformàtics i xarxes amb 4.954 peticions i Gestió administrativa amb 4.235. Altres cicles amb alta inserció laboral com ara Electromecànica de vehicles automòbils n'ha rebut 2.839, mentre que Instal·lacions elèctriques i automàtiques s'ha quedat en 1.766 peticions.

Pel que fa al grau superior, al que s'accedeix després de fer un grau mitjà o amb el títol de batxillerat, Administració i finances ha rebut 3.631 sol·licituds, Educació infantil 3.509 i Integració social 2.302 peticions.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00