Sociedad

70.000 plaques solars en un municipi de poc més de 1.000 habitants

Veïns de Navata i dels municipis limítrofs han creat la Plataforma Stop Especulació Verda, Som Territori, per oposar-se al macroprojecte aprovat inicialment per la Generalitat

Foto muntatge del macroparc de Navata

Foto muntatge del macroparc de Navata / Cedida

Navata

La Generalitat va aprovar inicialment la instal·lació d'un macroprojecte d'energia solar a Navata, a l'Alt Empordà. Va ser el mes de gener, després de més de dos anys de tramitació. El parc està previst que ocupi una extensió de 60 hectàrees i que inclogui 70.000 plaques solars.

Ara, els veïns d'aquest municipi de poc més de 1.000 habitants s'han organitzat sota una plataforma, que han anomenat "Plataforma Stop Especulació Verda, Som Territori" per oposar-se al projecte. Asseguren que no estan en contra de l'energia verda, però sí d'aquest model, que titllen d'especulatiu. Josep Ciurana, portaveu de l'entitat, explica que es vol ocupar una zona de "valor agrícola" i que afectaria 12 masos. Apunta que això va en contra de la mateixa llei del canvi climàtic, que demana que es prioritzi l'aprofitament d'espais degradats.

"El model ens exaspera" apunta Ciurana, "que una empresa allunyada del territori posi en circulació un projecte que és de naturalesa especulativa, que no té res a veure amb l'energia verda i que els hi és igual on s'ubiqui".

Per això, l'Ajuntament de Navata, l'entitat ecologista IAEDEN i el sindicat Unió de Pagesos han presentat un recurs d'alçada a la Generalitat per endarrerir l'aprovació definitiva del projecte.

Alternatives al macroparc

Des de la plataforma, proposen alternatives a aquest macroprojecte. Per exemple, "utilitzar el corredor d'infraestructures de la N-II i l'autopista. Una zona que ja està antropitzada i degradada per instal·lar-hi molins". De fet, aquesta opció fa temps que es va estudiar i es va arribar a un concens amb el territori, però mai s'ha aplicat. A més, també aposten per projectes més petits, com col·locar plaques solars a les façanes de les cases.

200 persones

A més des de la plataforma, que ja compta amb unes 200 persones, asseguren el parc de plaques solars no s'ha tramitat conjuntament amb la seva línia d'evacuació d'energia, que afectarà també altres municipis com Cabanelles, Ordis o Crespià. Segons Ciurana, es fa per "per eludir efectes ambientals".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00