Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

Sociedad

Les navilieres es poden "replantejar" les escales a Barcelona per les manifestacions contra el turisme

En declaracions a SER Catalunya, el director de Cruise Lines International Asociation (CLIA) a Espanya diu que les navilieres estan "molt preocupades" i que els creueristes són clients conservadors que busquen els mínims sobresalts

Una manifestant ruixa un turista amb una pistola d'aigua. Font: Jordi Borràs / ACN

Barcelona

Les grans navilieres veuen amb "molta preocupació" les manifestacions contra el turisme que estan proliferant per Espanya. El vídeo que la BBC va fer viral, de manifestants ruixant amb pistoles d'aigua a turistes al centre de Barcelona, ha posat en guàrdia a les empreses que decideixen les rutes de creuers arreu del món. En declaracions a SER Catalunya, el director de Cruise Lines International Asociation (CLIA), Alfredo Serrano, adverteix que aquestes mobilitzacions "són un factor negatiu que abans no existia i que en un moment donat pot fer decantar la balança sobre si una ruta passa o no per una ciutat".

El 98% dels creuers que fan escala a Barcelona pertanyen a aquesta patronal, la CLIA.

La manifestació contra el turisme del passat 6 de juliol a Barcelona no va ser un èxit. 2.800 persones segons la Guàrdia Urbana, una mobilització amb menys impacte que les de les illes Canàries, Mallorca o Málaga els últims mesos. Però la imatge i els crits contra els turistes, i sobretot l'escena de les pistoles d'aigua, ha posat en alerta les grans navilieres. "El perfil de viatger que escull un creuer és molt conservador", diu Serrano. Parlem de passatgers sobretot nord-americans, d'alt nivell adquisitiu que vénen a Europa amb la família i pels quals ja és una aventura creuar l'Atlàntic. Òbviament, aquesta gent vol els mínims sobressalts, i escenes així no ajuden", assegura Serrano.

Imatge de la manifestació contra el turisme a Barcelona . / Jordi Borràs, ACN

Imatge de la manifestació contra el turisme a Barcelona . / Jordi Borràs, ACN / ACN

"Hi ha factors que no empenyen a fer Barcelona atractiva"

La patronal dels creuers considera que, entre aquest caldo de cultiu anti-turístic i les taxes, que també han pujat a diverses ciutats espanyoles - també Barcelona- no hi ha ara mateix un context idoni per al turisme a Catalunya. Segons el representant de CLIA, sempre es té en compte com poden ser rebuts els turistes a un destí, i les empreses que promocionen els viatges no volen queixes o que els seus clients relatin males experiències al tornar de vacances, de manera que s'arrisquen poc a que pugui haver-hi escenes desagradables.

"Barcelona sempre ha estat hospitalària amb els creuers, és el primer port de creuers d'Europa, fonamental per al turisme d'Estats Units, estem seguirs que seguirà així... Però és un toc d'atenció. Hem de mirar millor aquestes coses", assegura Serrano. El director de CLIA a Espanya també creu que cal anar diversificant destins, i apunta ports com Tarragona, Motril, Bilbao o Cádiz com a nous destins a la Pennínsula Ibèrica que poden ser atractius per als turistes que ja han passat per les destinacions més habituals, com Palma de Mallorca o Barcelona.

L'Ajuntament fa una crida a "regular" i "buscar el retorn social"

Fonts de l'Ajuntament apunten que el turisme és una activitat econòmica imprescindible per la ciutat però que cal regular-lo i fer que tingui retorn social, i no volen entrar directament a fer valoracions sobre aquestes declaracions. En relació amb l'Ajuntament, la directora de CLIA a Europa ha estat molt dura aquesta setmana, assegurant que "el diáleg amb el consistori és molt complicat i es tradueix amb turistes descontents". Per contra, Serrano, ha dit que s'hi treballa coordinadament per fer que els creuers contaminin menys, tinguin impacte positiu i continuin sent un motor econòmic per a la ciutat.

Pancarta contra els creuers a Barcelona. Font: Jordi Borràs /ACN

Pancarta contra els creuers a Barcelona. Font: Jordi Borràs /ACN

L'activitat de creuers als primers 5 mesos de l'any ha crescut un 4% a Barcelona, i en canvi el moviment a l'aeroport ha augmentat un 12%, tres vegades més. Des de CLA s'aferren a aquesta dada per reclamar que no s'assenyali només als creueristes com a gran mal turístic de Barcelona. Serrano, de fet, creu que "el problema de l'habitatge no té res a veure amb l'activitat dels creuers", ja que la majoria de visitants ni tan sols dormen a la ciutat.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00