Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

Vanessa Blanc: "Una inflamació sistèmica provocada per una càries en un futbolista és directament una baixada de rendiment"

Al 'Què t'hi jugues!' parlem amb Vanessa Blanc, Biòloga i Directora de Microbiologia de Dentaid, per entendre com afecta la salut bucodental en el rendiment esportiu

Vanessa Blanc: "Una inflamació sistèmica provocada per una càries en un futbolista és directament una baixada de rendiment"

Vanessa Blanc: "Una inflamació sistèmica provocada per una càries en un futbolista és directament una baixada de rendiment"

09:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1721392614100/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El nou entrenador del Barça Hansi Flick, incorpora nous mètodes en els entrenaments del club blaugrana. Un d'ells, des del primer dia. Es tracta de proves dentals en les revisions mèdiques dels futbolistes, per analitzar amb preocitat en la temporada possibles afectacions bucodentals que els impedeixi rendir al màxim nivell.

"Els estudis epidemiològics reporten que els problemes musculars, tendinitis, artritis... tot el que comporta dolor és una limitació funcional, i redueix molt el rendiment de l'esportista. Hi ha una fatiga muscular, es recuperen més lentament de les lesions musculars... això és un impacte directe en la performance de la seva professió" afirma Vanessa Blanc.

De cara a si hi ha alguna patologia bucodental que sigui més propensa a provocar lesions, la biòloga afirma que "totes les patologies de boca que tenen un caire infecciós, és a dir, càries, malalties a les genives quan sagnen, la gengivitis, la periodontitis... totes tenen un impacte directe en el cos. Afecta a tota la població, però en el cas dels esportistes d'elit, encara més. En pateixen més que la resta."

Vanessa Blanc afirma als micròfons del 'Què t'hi jugues!' que "És cert que la mala oclusió també impacta, però hem de pensar que els esportistes d'elit tenen una nutrició molt diferent de la resta de la població. Tenen un consum de carbohidrats altíssimm, perquè ho necessiten. També tenen un consum elevat de begudes energètiques, que són molt àcides i molt carbonatades. Tot això desequilibra molt el microbioma de la boca, i genera un increment de càries. El microbioma es colonitza d'organismes patògens, perquè els estem donant de menjar, i es desenvolupa en una càries redicular molt severa."

Què és important de les càries? Blanc ens respon: "Acaben donant una inflamació sistèmica. El dolor d'una càries que ha arribat al nervi provoca una inflamació que es té en tot el cos. I una inflamació sistèmica provocada per una càries en un futbolista és directament una baixada de rendiment. I gairebé tots els futbolitstes tenen càries."

"Per la respiració bucal que tenen, els falta molta saliva en els moments d'esport molt intensiu, i es deshidraten. La saliva és un dels mecanismes més protectors de la nostra salut, no només de la boca, sinó sistèmica. Quan ens falta la saliva, ens falten tots els mecanismes de defensa per lluitar contra els bacteris. Per tant, un esportista amb càries s'ha de considerar població de risc" deixa clar la Directora de Microbiologia de Dentaid. Les recomanacions per evitar problemes de salut i de rendiment esportiu són "hidratar-se, no menjar carbohidrats quan no els requereixen, tenir una molt bona higiene bucodental, però sobretot, fer revisions sistemàtiques a l'odontòleg."

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00