Sociedad

Nou desastre ecològic al Besòs: l'incendi al magatzem de Polinyà provoca la mort de les espècies del riu

Els Ajuntaments de Montcada i Santa Coloma demanen a la ciutadania que no mantinguin cap contacte amb les aigües del Besòs

Nou desastre ecològic al Besòs

Barcelona

L'incendi que es va produir aquest divendres de matinada al magatzem de productes químics BarnaStock de Polinyà ha provocat un nou desastre ecològic al riu Besòs, que s'ha despertat contaminat.

Tot i que l'Agència Catalana de l'Aigua va confirmar que l'incendi no havia provocat cap afectació exterior, aquest dissabte les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han comprovat que pel Besòs baixava molta espuma i que molts animals han mort entre Montcada i Santa Coloma de Gramanet.

En declaracions a SER Catalunya, Oriol Serratusell, el cap comarcal d'ADF Barcelonès, explica que, aquest divendres, el seu equip va fer una primera intervenció, a requeriment de l'ACA, per fer dics de contenció i evitar que baixessin tòxics avall. Una acció que no va ser suficient, sospiten que el problema és la depuradora de la Llagosta, que no ha assolit el grau de toxicitat que ha baixat per les canonades. "La sorpresa ha sigut aquest matí quan hem vist que pel Besòs baixava molta espuma, creiem que en el tram de Montcada el 100% dels peixos han mort", assegura Serratusell.

Ara s'està treballant per retirar tots els peixos morts, evitant així l'afectació de la cadena tròfica, ja que els ocells podrien menjar-se els peixos contaminats. A partir d'aquí caldrà esperar que el riu disolgui el producte que ha vessat al Besòs, tot i que desconeixen quants dies pot tardar en resoldre's aquest episodi ambiental.

Avís a la ciutadania

Els ajuntaments de Montcada i Reixac i de Santa Coloma de Gramanet demanen a la ciutadania que ni els animals domèstics ni les persones no tinguin cap mena de contacte amb les aigües del Besòs, mentre no es resolgui la incidència.

Tercer episodi en pocs anys

No és la primera vegada que es produeix un accident ambiental d'aquest tipus al riu Besòs. L'any 2019 la contaminació de les aigües per un incendi a una nau de dissolvents de Montornès del Vallès va provocar la mort de centenars de peixos. A més, l'any passat el Besòs també va patir una fuita d'oli de palma d'una empresa de gestió d'olis i greixos vegetals de Santa Perpètua de Mogoda.

Per això des del municipalisme lamenten que no es posi remei per evitar episodis com aquest. L'alcaldessa accidental de Montcada i Reixac, Nani López, reclama que les empreses que treballen amb productes químics tinguin una infraestructura que eviti que els tòxics arribin al riu. "Sempre patim els mateixos, quan ens comencem a recuperar i tornem a tenir tortugues, carpes i anguiles, tornem a tenir un accident ambiental".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00