Sociedad

Set productors d'ous ecològics s'uneixen sota una cooperativa per evitar tancar

Aquestes granjes de la demarcació de Girona i Barcelona comercialitzaran el seu producte sota el nom "La Dotzena"

Gallines en una granja d'ous ecològics

Gallines en una granja d'ous ecològics / Ateneu Terres Gironines

Gallines en una granja d'ous ecològics

Girona

Des de fa poques setmanes, els ous de set petits productors de la demarcació de Girona i Barcelona es comercialitzen sota la marca La Dotzena. Els propietaris d'aquestes explotacions s'han associat en una cooperativa per ser més competitius i evitar-ne el tancament.

El projecte va néixer fa poc més de dos anys, quan, segons Gerard Prat, d'Ous Fornells, es van adonar que com a petits productors són un "element molt fràgil de la cadena" i que qualsevol sotrac els podia "ensorrar i enviar a orris" la seva feina. Ho van notar, sobretot, després de l'esclat de la guerra d'Ucraïna quan van veure que el preu del pinso i el carburant va incrementar molt. "Els petits productors no ho podem aguantar, perquè ja comercialitzem amb preus molt ajustats" explica el ramader.

La cooperativa ha habilitat un centre d'embalatge, on els set productors envien els seus ous. Des d'allà, tres treballadors que han contractat arran del projecte, els posen en oueres i s'encarreguen d'enviar-los als seus clients, que són, sobretot, petits comerços, parades de mercat, restaurants, escoles i grups de consum (famílies que s'ajunten per comprar directament als productors). Segons Prat, estalviar-se d'aquestes feines de comercialització, els permetrà "dedicar-se a ser productors". "Ens podrem encarregarem de recollir els ous i mantenir les nostres granges en bones condicions. Fins ara, ens era difícil dedicar-hi hores" apunta. I posa un exemple: "Abans, tres de nosaltres portaven ous a una botiga de Girona. Per tant, anàvem tres persones i tres furgonetes setmanalment a aquesta botiga. Ara, només hi va una persona amb una furgoneta".

Per tirar endavant aquest nou projecte, que ha rebut l'acompanyament de l'Ateneu Terres Gironines, han hagut de deixar enrere la seva marca pròpia, per començar a comercialitzar els cartells sota el nom de la Dotzena. Prat assegura que "per alguns socis ha sigut més fàcil i per d'altres més difícil", però que ara ja "se senten la nova marca com a pròpia".

A part de ser més eficients, també els permet ser més forts davant la competència, sobretot la dels grans productors, que tenen una línia d'ou ecològic. "Fan una competència més econòmica i ofereixen l'ou més barat que nosaltres" apunta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00