Sociedad

Les ruïnes d'Empúries recuperen l'exposició permanent, després de tres anys tancada

La mostra inclou 600 objectes, alguns que mai havien estat exposats fins ara, així com audiovisuals amb l'objectiu de "ser un museu del segle XXI"

Estàtua d'Asclepi a les ruïnes d'Empúries / BAF

Empúries

Aquest dissabte s'ha inaugurat l'exposició "Empúries: Port de cultures" a la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries. L'acte arriba tres anys després que la sala, ubicada sobre les restes de l'antic convent de Santa Maria de Gràcia, al bell mig del conjunt arqueològic, es tanqués per obres. Aquesta exposició permanent i actualitzada "presenta una síntesi de l'evolució paisatgística, urbanística, social, cultural i artística del jaciment d'Empúries des dels primers moments que tenim presència humana, fins al moment en què la ciutat s'abandona", com explica Jusèp Boya, director de l'equipament.

Durant aquest temps s'ha renovat l'exposició per reforçar el seu valor com a recurs clau per a la interpretació del conjunt arqueològic. Ara s'hi podran veure les peces que ja havien estat exposades amb anterioritat, com l'escultura del Déu Asclepi, "una estàtua única a tota la mediterrània occidental"; però a més, se n'han afegit de noves, com una pintura romana que estava guardada a trossos i ara s'ha recompost o una mà d'ivori amb un text en grec que "probablement és un pacte d'hospitalitat entre un habitant grec i un romà" apunta el director.

A més, també s'ha afegit al discurs museístic els descobriments dels últims anys de recerca. Com les troballes en el sector de l'antic port grec, que segons Boya "tenen a veure amb la probable existència d'un santuari dedicat a una divinitat".

Paper dels audiovisuals

A l'inici de l'exposició es podrà veure un audiovisual que "serà una síntesi de l'evolució paisatgística i urbanística de la ciutat". "Empúries són diverses ciutats, des de la polis grega a l'emporiae romana. Són capes d'història que l'audiovisual permetrà comprendre" explica el director. A més, es podran escoltar àudios en diverses llengües que expliquen les peces més destacades.

Aquesta exposició permanent s'emmarca en la transformació museogràfica que el MAC va començar fa tres anys i que persegueix fer l'espai més atractiu i captar públics d'origen, edats i condicions diverses. Els treballs han tingut un pressupost de més de 500.000 euros i han rebut finançament de la Fundació 'la Caixa' i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.