Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Maria Cardona i Mireia Lite: "es publiquen massa llibres d'influencers però massa pocs llibres literaris"

L'editora Mireia Lite i l'agent literària Maria Cardona ens donen la seva perspectiva de la indústria literària

Tot És Comèdia (27/07/2024) | Maria Cardona i Mireia Lite| Festival de cinema de la Terra Alta| Pep Saula

Tot És Comèdia (27/07/2024) | Maria Cardona i Mireia Lite| Festival de cinema de la Terra Alta| Pep Saula

54:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1722083419651/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

En aquest programa del 'Tot és comèdia' ens endinsem dins de la indústria literària de la mà de l'agent literària Maria Cardona i l'editora Mireia Lite. Les dues sent peces essencials en el puzle que és la impremta a Catalunya. Tot i ser bones amigues, encara no han treballat en un mateix projecte, però augurem que quan passi seran unes grans sòcies.

El paper de la Maria és el de representar als autors i ajudar a professionalitzar les seves carreres, en les seves paraules, "la meva feina és la de ser un engranatge entre autor i editorial". I la Mireia com a editora es dedica a donar-li voltes als texts i modificar-los per tal de trobar la millor versió possible per publicar.

En la cerca del talent local

La Mireia ens explica la importància que té publicar en català, tot i les dificultats que aquests llibres poden tenir per esdevenir top de vendes. Per escollir una lectura amb un pronòstic d'èxit explica que "intentem que la no-ficció vingui d'un periodisme més calmat amb una reflexió més pausada, i amb la ficció, busquem un gran talent literari però amb una ambició comercial molt forta".

Al cap i a la fi, publicar en català és realment un ofici costós de tirar endavant amb resultats positius. La Mireia reflexiona respecte com són les audiències del territori. "És precari perquè pensar que es pot viure només d'escriure és molt difícil. Catalunya és un país cultural que té moltes coses bones, però és petit i, per tant, el mercat és limitat. I potser no és un mercat tan lector com quan se'ns omple la boca després de la Diada o Sant Jordi", expressa sobre el treball d'autoconsciència que hem de realitzar com a comunitat. "Es publica massa o hem de llegir més?", afegeix la Maria.

La sobreproducció editorial

Plantegem la qüestió de la producció massiva de llibres dels darrers anys, per exemplificar-ho, el 2022 a Espanya es van publicar al voltant de 250 llibres diaris. L'agent literària és contundent amb la seva resposta: "Per mi la sobreproducció editorial és un tema d'oferta i demanda. I també vol dir que es publiquen massa llibres d'influencers però massa pocs llibres literaris".

La data més clau al panorama editorial és Sant Jordi, però per qui treballa en la indústria, la preproducció de la diada del llibre comença al gener. "Sant Jordi el visc amb molts nervis perquè ens hi juguem tot l'any", diu la Mireia.

No coneixem si existeix una fórmula encara per crear best-sellers, sobretot en el panorama més local. L'editora explica el procés de l'èxit des de la seva percepció: "en el món del llibre, una de les tristeses és que no tot el que publiquem arriba als lectors que ens agradaria, i no es perquè el llibre sigui dolent. Però hi ha una fórmula d'atzar, i a més, recomanacions a temps, bones portades i bones ressenyes als diaris, que fan que un llibre tingui més visibilitat". És una feina "vocacional i molt personal", sentència l'agent literària.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00