El Besòs va arribar a multiplicar per 10 el nivell màxim de toxicitat de l'aigua després de l'incendi de Polinyà
SER Catalunya avança l'informe preliminar de l'Agència Catalana de l'Aigua, que encara no pot determinar quants peixos van morir ni tampoc durant quants dies consecutius s'han trobat restes de productes químics al riu
Barcelona
El riu Besòs multiplicava per 10 els nivells màxims de toxicitat de l'aigua després de l'incendi d'una indústria química a Polinyà del Vallès. SER Catalunya ha tingut accés a l'informe provisional de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) sobre aquest succés, que apunta que durant les primeres 48 hores el nivell de contaminació de l'aigua era tant alt que matava qualsevol animal que hi estigués en contacte. És per això que la primera xifra de 800 peixos morts (entre els quals set espècies diferents, inclosa l'anguila, que està en perill d'extinció) podria elevar-se.
Aquesta és una de les incògnites que l'informe preliminar encara no resol, però sí que evidencia que el nivell de toxicitat de l'aigua era incompatible amb la vida. Fonts de l'ACA recorden que es tracta d'un informe provisional i sense resultats definitius, però admeten que l'informe dóna pistes sobre quina era la situació en el moment de l'incendi i durant els dos dies posteriors.
En concret, l'indicador disparat que s'ha detectat analitzant l'aigua és l'amoni, un derivat de l'amoníac, que va arribar a una concentració de 20 mil·ligrams per litre, quan a 2 mg/l ja es considera tòxic. Això va ser durant les primeres 48 hores, després els valors van baixar pràcticament a la meitat, però encara per sobre del llindars de perill.
En aquest punt, l'ACA ha evitat especificar si encara avui s'està per sobre d'aquest màxim de contaminació escudant-se en la provisionalitat de l'informe. A dia d'avui també està analitzant les aigües subterrànies, i en aquest cas encara és d'hora per saber-ne l'afectació, ja la que la filtració al subsòl pot trigar setmanes. De moment, s'han detectat restes de disolvent a un pou de Polinyà, però fonts de l'ACA diuen que cal esperar.
Com va arribar l'aigua contaminada al riu
L'aigua tòxica és la que van utilitzar els bombers per apagar l'incendi, que a l'entrar en contacte amb els productes químics va quedar contaminada. Aquestes empreses tenen una cubeta de seguretat per impedir vessaments, i la depuradora de La Llagosta també, però totes dues van quedar completament desbordades. Una part de l'aigua tòxica va entrar a la depuradora i tots aquests productes químics es van escampar pels dipòsits. Com a conseqüència, aquests productes van arribar al riu causant aquest gran dany ambiental.
Ara l'ACA continuarà fent mostrejos periòdics de qualitat de l'aigua al Besòs i a la riera, i també farà un recompte de peixos microorganismes i invertebrats que van morir. Tot plegat s'enviarà a la fiscalia de medi ambient. Recordem que hi ha una causa penal i una d'administrativa obertes contra l'empresa on es va originar l'incendi.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...