Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Vicenta Ndongo: "La societat catalana és racista i jo també ho soc"

L'actriu, guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2024

ENTREVISTA. Vicenta Ndongo

ENTREVISTA. Vicenta Ndongo

31:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1722687647786/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Demano un desig avui. El meu nom és Vicenta Ndongo i la meva professió és actuar. Soc actriu sense etiquetes ni denominació d'origen". Amb aquestes paraules, l'actriu tancava un discurs ple de dignitat i emoció en la gala dels Premis Nacionals de Cultura de 2024. Reconeixien una trajectòria de més de trenta anys dedicada al teatre, el cinema, les sèries i la televisió. Al 'Tot és comèdia' hem conversat amb la intèrpret sobre la seva feina, les seves arrels i una vida marcada per la condició de "pionera". La Vicenta va ser la primera graduada afrodescendent de l'Institut del Teatre a principis dels anys 90 i, durant molt de temps, gairebé l'única actriu de pell negra en els nostres escenaris i pantalles.

Sense referents

"A l'Institut no vaig sentir una distinció per part dels companys o els professors, em van tractar exactament igual. Sí que em vaig adonar que allà hi havia diferències entre els que eren de famílies tradicionals catalanes i els que no", i això la va esperonar. Però després de graduar-se, van trigar 18 anys en donar-li un paper protagonista en teatre: "l'escola és l'escola i després surts al món i les coses son com son. Jo continuo veient la televisió a Catalunya i a Espanya, i encara em costa veure referents", diu l'actriu.

La tele

Precisament, Vicenta Ndongo va ser un dels primers referents afrodescendents de la televisió catalana dels anys 90 amb programes com el musical 'Zona B', ideat per Francesc Fàbregas. El creador i director de formats televisius com 'Sputnik' i fotògraf musical ha coincidit amb l'actriu al 'Tot és comèdia': "buscàvem un perfil que fos molt fresc, no tant pel color, i ho vam tenir claríssim amb ella". Una experiència que per l'actriu va ser "única, un gran training, com es diu ara. Vaig viatjar per tota Catalunya amb el programa".

Racisme

De pare de Guinea Equatorial i mare de Jaén, la Vicenta ens explica que a casa va viure un ambient cosmopolita i obert de mires. Tot i que va patir la diferència ja a l'escola amb alguna monja que li tenia mania "i em podia haver quedat un trauma, no ho he personalitzat, és un súperpoder, em dic que no va amb mi". I quan li preguntem si la societat catalana és racista, respon amb un sí rotund i afegeix: "jo també ho sóc, és que crec que l'ésser humà quan està en situacions diverses, de pertinença, el que sigui, som racistes".

Projectes

Vicenta Ndongo, després d'haver participat aquest any en dues grans produccions teatrals com 'La plaça del diamant' al TNC i 'El dia del Watusi' al Lliure, prepara una sèrie per Netflix i rodarà la segona temporada de 'Reina Roja'. Això, mentre segueix preparant la seva pròpia sèrie com a creadora, 'Mediadores'. Ndongo ha estat Premi Nacional de Cultura 2024 al costat de la compositora Raquel García Tomàs, la cantant Mayte Martín, l'il.lustrador Conrad Roset i la carpa escènica itinerant Nilak.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00