Política

40 barrets de palla, dos dies a Barcelona i una persecució fallida: així es va preparar la fugida de Puigdemont

L'expresident de la Generalitat va aconseguir burlar la policia, evitant ser detingut i fugint després d'un míting

40 sombreros de paja, dos días en Barcelona y una persecución fallida: así se preparó la fuga de Puigdemont

Barcelona

Carles Puigdemont va tornar a Espanya després de set anys fugat de la Justícia i després d'un bany de masses i pronunciar un discurs davant la cúpula de Junts i milers de simpatitzants, va tornar a fugir del país. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a RAC1 que l'expresident de la Generalitat és fora d'Espanya i que es dirigirà a la ciutadania "entre avui i demà".

El breu retorn i posterior fugida de Puigdemont té parlant sols els Mossos i el Ministeri de l'Interior, que parlen de ridícul i no entenen com se'ls va poder escapar. El sindicat més representatiu dels Mossos, SAP-Fepol, ha relatat que és un "despropòsit" i veuen com trontolla el seu prestigi i credibilitat. Fonts dels Mossos i comandaments del cos asseguren que estan avergonyits i preocupats perquè els va costar molt d'esforç recuperar la confiança de jutges, fiscals i cossos de seguretat de l'Estat després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017.

Com es va gestar la fugida?

Puigdemont portava a Espanya des de dimarts, encara que es desconeixia, diuen fonts coneixedores. El pla que van traçar a Junts era el següent: l'expresident arribaria a l'Arc de Triomf, parapetat per la cúpula del seu partit i milers de simpatitzants, a manera d'escut humà, per evitar que els Mossos el poguessin aturar en aquell moment.

Junts va muntar un escenari al Passeig de Lluís Companys, on Puigdemont va pujar a pronunciar un discurs centrat a reivindicar l'autodeterminació de Catalunya, criticar la politització de la Justícia i assegurar que no pararia fins a complir l'objectiu. "He vingut per recordar-los que seguim aquí", va dir el dirigent de Junts, aclamat pels milers de manifestants que eren al passeig.

Després d'un bany de masses, estava previst que Puigdemont, envoltat dels seus i de la multitud, es dirigís al Parlament, on va tenir lloc la sessió d'investidura de Salvador Illa. Això és el que va explicar Junts als periodistes en una rotllana, en una planejada estratègia d'il·lusionisme, que coincidia amb la previsió dels Mossos, que l'estaven esperant dins del parc de Ciutat Vella per aturar-lo. Una desena de furgons policials, tres furgonetes no logotipades amb agents de paisà i quatre abans de la Guàrdia Urbana estaven alerta, però Puigdemont se'ls va escapar davant dels nassos.

40 barrets de palla i un Honda blanc

Quan tothom pensava que Puigdemont havia baixat de l'escenari i es dirigia amb els dirigents del seu partit i els manifestants cap al Parlament, i tots els periodistes i càmeres de televisió estaven centrades al passadís, l'expresident va aprofitar per fugir. Va baixar de l'escenari per un doble fons, on l'esperaven unes 40 persones al backstage. Tots es van posar barrets de palla, inclòs Puigdemont, per camuflar-se i entrar a una carpa, amb els laterals tancats. Allí, es canviaria el barret per una gorra negra, que també es van posar Jordi Turull i una tercera persona no identificada.

Van sortir per un lateral, on els estava esperant un Honda blanc, que va arribar fins als accessos més immediats amb el pretext de portar una cadira de rodes al seient del copilot. Un ciutadà que va presenciar l'escena, va gravar un vídeo que de seguida es va viralitzar en xarxes socials.

Els Mossos de paisà que eren a prop van veure com sortia el cotxe amb Puigdemont i es van quedar estupefactes. Els agents van intentar arribar al vehicle, però en anar a peu se'ls va escapar, segons va avançar La Vanguardia. En aquell moment, el cos policial va activar l''operació gàbia' per intentar localitzar i aturar Puigdemont, desplegant desenes d'agents, tancant les sortides de Barcelona i instal·lant controls en punts fronterers. Tot i això, el dispositiu no va donar resultat i cap a les dues de la matinada van haver de cancel·lar l'operació.

L'expresident de la Generalitat va aconseguir burlar els més de 300 policies que estaven desplegats aquest dijous als voltants del Parlament i sobretot, els agents de paisà de la comissaria d'informació, que feia setmanes que preparaven el dispositiu per aturar Puigdemont així que trepitgés Catalunya.

Dos mossos van ser detinguts per col·laborar a la fuga del líder de Junts. Un d'ells, el propietari de l'Honda blanc, on va fugir Puigdemont, i l'altre per posar traves a la detenció. Tots dos van demanar l'habeas corpus, denunciant el que consideraven una detenció il·legal, encara que la jutgessa ho ha desestimat. El primer ja ha quedat en llibertat, mentre que el segon continua aturat. Així mateix, Jordi Turull va ser cridat a declarar per col·laborar també amb la marxa de l'expresident.

Llarena demana explicacions als Mossos i Interior per la fugida

El jutge Pablo Llarena ha enviat aquest divendres dues providències en què demana un informe als Mossos i al Ministeri de l'Interior sobre l'operatiu policial planificat per a la detenció de Puigdemont i sobre els elements que en van determinar el fracàs des d'un aspecte tècnic policial. Així, Llarena ha demanat explicacions sobre l'operatiu, les ordres posteriors a la fuga, i sobre els agents responsables del disseny de l'operatiu.

Des del Govern, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha assegurat, des de París, que "l'operatiu policial corria a càrrec dels Mossos" i que era "la policia competent" tant perquè el debat d'investidura se celebrés amb normalitat, perquè es complís el mandat del Tribunal Suprem perquè actua com a policia judicial.