Pot Barcelona ser seu dels preolímpics dels eSports?
Al 'Què t'hi jugues!' parlem amb el cap de projectes de l'UFEC, Jordi Vallès, per parlar sobre la possibilitat que la ciutat comtal torni a ser olímpica
Pot Barcelona ser seu dels preolímpics dels eSports?
09:44
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1723204560411/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Durant els Jocs Olímpics, el COI ha aprovat la celebració dels Jocs Olímpics dels eSports, que es faran amb un esdeveniment propi independent dels tradicionals, i la primera edició tindrà lloc el 2025 a l'Arabia Saudita. Des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya esperen que hi hagi uns preolímpics presencials i creuen que és on han de fer una aposta perquè Barcelona sigui ciutat olímpica com a seu d'aquests preolímpics. Al 'Què t'hi jugues!' hem parlat amb el cap de projectes de l'UFEC, Jordi Vallès, que explica que ells sempre hi han apostat fort perquè creuen en la flama de Barcelona '92.
Jordi Vallès: "Creiem en la flama de Barcelona '92"
21:07
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1723204751679/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Una de les parts en què el Comitè Olímpic Internacional hi aposta més a l'hora de crear aquests Jocs Olímpics dels eSports és que no s'ha de fer cap infraestructura específica, i això ho diferencia molt dels Jocs Olímpics tradicionals. El 2023, per exemple, es van fer les Olympic eSports Series a Singapur com una prova pilot, i allà van fer servir un espai obert, com si fos una sala d'actes o un poliesportiu, així que Vallès té clar que el Palau Sant Jordi seria ideal per la seva realització, tot i que qualsevol poliesportiu que pugués congregar el màxim de persones possible també serviria.
Pel que fa a l'imacte econòmic, des de la UFEC tenen clar que no tindrà el mateix impacte que altres grans esdeveniments com la Copa Amèrica de Vela o els Jocs Olímpics tradicionals. Tot i així també tenen clar que atrauria molt de públic americà, asiàtic i segurament europeu: "si tinguéssim la possibilitat de fer un preolímpic aquí, atrauríem molt turisme, sobretot jove".
Quan parlem d'eSports estem parlant, sobretot, d'esports tradicionals que tenen la seva vessant en els videojocs. En aquest sentit, el que pretén el Comitè Olímpic Internacional és fugir del que popularment coneixem com a eSports com poden ser el League of Legends o el VALORANT, i des de l'UFEC l'aposta la fan, principalment per dos tipus d'eSports: aquells que tenen un videojoc que manté la mateixa essència que un partit de futbol o de futbol americà, i aquells que tenen una part física com és el rem, el ciclisme, el taekwondo o el ball esportiu, en què has de continuar fent les destresses esportives tal com les coneixem.
Al rem i al ciclisme, per exemple, hi ha un ergòmetre o les bicicletes amb el rodet connectades entre sí, i es poden fer, per exemple, etapes del Tour en què la bicicleta es posa en la dificultat d'acord amb aquesta etapa. Pel que fa al Taekwondo, és encara més curiós, perquè és dels més innovadors i encara estan en fase de proves, fins al punt que participen amb ulleres de realitat virtual i sensors repartits per tot el cos.
Un dels reptes, però, que afronta el COI és com promocionar això perquè sigui obert a tothom, perquè una de les situacions en què ens podem acabar trobant és que els mateixos esportistes que competeixin en els Jocs Olímpics tradicionals, ho facin també en aquests. Jordi Vallès, de fet, creu que els mateixos ciclistes que competeixin als Jocs Olímpics acabaran participant també en els dels eSports
En aquest sentit ens trobem en els esports de motor que cada vegada més els pilots estan participant també en curses d'eRacing, fins al punt que Verstappen, per exemple, aquesta temporada va guanyar el GP d'Imola de Formula 1 i les 24h de Nurburgring virtual el mateix cap de setmana.