La biblioteca popular, amb Marta Cava
Literatura infantil i juvenil imprescindible
SECCIÓ. La biblioteca popular, amb Marta Cava
17:24
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1723896925810/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
La bibliotecària del 'Tot és comèdia' aposta per la literatura infantil i juvenil, tan important, però alhora, tan invisibilitzada als mitjans. Més enllà dels grans èxits de vendes i dels famosos que tenen un rampell i decideixen que els interessa el tema, hi ha un enorme món de bones lectures. Repassem obres infantils i juvenils imprescindibles per anar pel món, i també aprenem que no tot el què és un llibre infantil és un "conte". Aquí teniu la tria de la Marta Cava:
1) ÀLBUM IL·LUSTRAT (FICCIÓ): Lenny Llamàntol es queda a sopar / FInn i Michael Buckley; il·lustracions de Catherine Meurisse (Libros del zorro rojo)
Recordeu aquelles novel·les de "Tria la teva aventura"? Doncs aquí en teniu una, però en format d’àlbum il·lustrat. El protagonista és un llamàntol que està ben cofoi perquè l’han convidat a sopar, i, no només això, sinó que a més és l’estrella del sopar! Es posa les seves millors gales i el reben amb tots els honors. Però de sobte se n’adona que tot és massa sospitós, no li quadra bé aquesta història, i és aquí on entra el lector: és ell qui té a les mans el destí del Lenny. Com acaba aquesta història? Ah, no us ho podem dir: busqueu el llibre i vosaltres trieu el final!
2) ÀLBUM IL·LUSTRAT (CONEIXEMENTS): Cabells: històries de pentinats / Katja Spitzer (Takatuka)
Espera, com? Un llibre sobre cabells? Però vols dir que és un tema tan interessant com per poder-ne fer un llibre per a criatures? Doncs sí, i en aquest àlbum trobareu diferents informacions des de com han evolucionat al llarg dels segles, les modes que han seguit, els colors, els estereotips de gènere i, sobretot, que molta gent els té diferents i necessites unes tisores o tècniques especials per arreglar-los. Un llibre que, tot i que no ho sembli, ens aporta molta informació i que ens pot donar peu a una bona conversa i moltes reflexions per parlar amb els infants que llegeixin aquest llibre. Un simple àlbum il·lustrat sobre cabells.
3) NARRATIVA INFANTIL: Un os anomenat Paddington / Michael Bond (Viena)
Segur que quan penseu en ossos de la literatura infantil, us en venen un munt al cap. Tot i que tots són adorables i ens els estimem per igual, n’hi ha un que ens té el cor robat: en Paddington. Aquell osset provinent del Perú que apareix a la coneguda estació londinenca de Paddington amb una etiqueta que diu "si us plau, tingueu cura d’aquest os", i és la família Brown qui l’acaba adoptant com un membre més de la casa. Entre sandvitxos de melmelada i tes, en aquest llibre trobareu les simpàtiques aventures d’en Paddington i també totes les seves trapelleries. Acabareu aquest llibre amb ganes de trobar-vos un os com ell i portar-vos-el a casa. I si no en teniu prou amb el llibre, hi ha dues pel·lícules amb les seves peripècies i la tercera ja va de camí.
4) NOVEL·LA JUVENIL: Un mag de Terramar / Ursula K. Le Guin (Indòmita)
El protagonista d’aquesta història té 13 anys i descobreix que té poder màgics, així que decideixen enviar-lo a una escola de mags. Però, espereu, no us precipiteu!: no és aquell mag en el què esteu pensant que viu a Londres i té una cicatriu al front. La història s’hi assembla molt, però el cicle de Terramar va venir molt abans que la del mag amb la cicatriu i, de fet, sempre s’ha dit que clarament hi va haver una inspiració molt gran en l’obra de Le Guin per crear-lo, tot i que l’autora sempre ho ha negat.
En els sis volums d’aquesta "saga", trobareu màgia, aventures, mags i forces obscures, però el seu format no és a l’ús com altres sagues: alguns dels volums trenquen els esquemes narratius, i hi trobem reculls de contes o que la protagonista és una noia amiga del gran heroi d’aquesta història, en Ged. Sigui com sigui, té tots els ingredients clàssics d’una obra d’aventures i fantasia que s’ha editat en català amb un disseny espectacular i molt ben cuidat.
5) CÒMIC JUVENIL: Noceà / Ricard Efa (Mai més)
Primer volum d'una sèrie de còmics de ciència-ficció protagonitzades per l'Atari, una nena orfe de mare que viu en una societat controlada pels governants i protegida físicament per evitar els estralls dels canvis del planeta. Però l'Atari no és ni submissa ni coformista, i decideix moure's pe lluitar contra la tirania del poder. Fer-ho no serà fàcil: s'hi trobarà amb gent de la qual no es pot fiar, entrebancs i acusacions falses.