Barcelona, porta d'entrada a Europa de les franquícies d'empanades argentines
A la capital catalana hi ha una cinquantena de locals de grans cadenes que venen empanades, el doble que abans de la pandèmia
Barcelona, porta d'entrada a Europa de les franquícies d'empanades argentines
Barcelona
Barcelona s'ha convertit en la porta d'entrada del negoci de les empanades argentines a Europa. Actualment, a la capital catalana hi ha una cinquantena de locals d'empanades que pertanyen a grans cadenes, el doble que abans de la pandèmia, segons les dades del portal Alimarket. Franquícies com Las Muns o Tío Bigotes han fet els primers passos a la capital catalana i s'han expandit, primer a la resta d'Espanya i ara ja cap altres països europeus.
Las Muns va obrir el seu primer local el 2013 al Poblenou. El seu cofundador, Mariano Najles, recorda que era un restaurant amb taules i cadires per seure-hi a menjar. Explica, però, que aviat es van adonar que la venda per endur era el que funcionava millor i van començar a obrir nous establiments. "Després de la pandèmia vam començar a obrir franquícies amb molta força. Vam començar el 2021 amb quinze locals i ara en tenim una cinquantena", relata. "Estem obrint un local al mes", afirma Najles, content, "al principi anava a la inauguració de tots els locals i ara lamentablement no puc". L'any passat van obrir a Andorra i Portugal, aquest any a Itàlia i estan fent proves a Àustria i Alemanya.
Les empanades ja representen el 5% dels establiments dels locals de menjar ràpid per emportar, un mercat tradicionalment dominat per la pizza i l'hamburguesa. "Sempre dic que robar-li una nit a la pizza i un migdia a l'entrepà és una mostra de creixement", comenta Najles, que creu que el sector encara no ha tocat sostre.
La importància de la ubicació
L'estratègia de Las Muns a Barcelona ja no és obrir nous locals sinó traslladar els que ja tenen a ubicacions molt més concorregudes. Els experts assenyalen que, precisament, aquesta és la clau de l'èxit del negoci. Tota la inversió es concentra a posar el local a un lloc on passi molta gent. La resta no té grans costos: els treballadors són joves, poc qualificats i cobren poc. A més, les empanades són barates de produir en cuines centralitzades.
"El client entra i són dos minuts: tria l'empanada, l'escalfa, l'agafa i se l'emporta", descriu Ana Jiménez-Zarco, directora del màster de màrqueting digital de la UOC. També assenyala que els locals solen ser petits, sense taules ni cadires que facin augmentar el preu del lloguer. "El que s'estalvia en metres quadrats es paga per una bona ubicació", apunta. Afegeix que les empanades generen curiositat perquè són tendència, no són cares i la gent s'anima a comprar-les perquè no hi perd res per provar-les un dia.
Canvis d'imatge als barris
Una de les zones de Barcelona on més s'ha notat l'auge de les empanades és al barri de Sants. Només a la carretera de Sants s'hi poden comptar sis locals d'empanades i la meitat han obert l'últim any. "No és bo pel comerç en si que hi hagi la densitat de locals del mateix producte en una zona", explica Kassandra Prieto, gerent de l'associació de comerciants de la zona, que defensa que caldria preservar més la diversitat de l'eix comercial de Sants.