La Copa Amèrica arriba a Barcelona: "És tornar a projectar la ciutat al món"
Els organitzadors defensen la competició com un esdeveniment "d'audiència" mentre que els veïns en qüestionen els beneficis reals
REPORTATGE. Preparatius Copa Amèrica
04:29
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1724248687886/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
La Copa Amèrica de Vela omplirà, a partir de demà, Barcelona de vaixells, regatistes i visitants. Els responsables celebren que l'esdeveniment se celebri a la capital catalana mentre que els veïns fa mesos que s'han organitzat en una plataforma contrària a la competició per mostrar-hi el seu desacord. El tret de sortida serà aquest dijous 22 d'agost amb la regata preliminar. Tot plegat, s'allargarà fins a finals d'octubre.
Des de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i Turisme Barcelona defensen les virtuts de l'esdeveniment i asseguren que l'impacte negatiu és "molt petit" o "inexistent". Entre els punts positius que assenyalen de la competició hi ha projectar la imatge de Barcelona al món i reobrir la ciutat al mar. També l'acceleració d'inversions com la reforma del Port Vell i les obres de la Rambla de la ciutat. Les entitats asseguren que la Copa Amèrica pot suposar un canvi en el model turístic al qual fa temps que aspira la capital catalana. "Estem canviant des de fa un temps el model turístic fruit de l'èxit. Estem apostant per la qualitat i no per la quantitat" explica el director general de Turisme de Barcelona, Mateu Hernández.
En la mateixa línia, consideren que l'esdeveniment pot ser un abans i un després en el perfil de visitant que fa turisme a la ciutat. Asseguren acollir aquesta competició millora el perfil de visitants. Amb tot, des de les entitats, neguen que la Copa Amèrica sigui sinònima de massificació turística. "No la preveiem com un espai de gran confluència de gent que vindrà des de fora. Hi haurà gent, però no serà un esdeveniment de massificació turística en cap cas" diu Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, a SER Catalunya.
Tot i que la previsió és que dos milions i mig de persones visitin la ciutat durant la competició, els responsables expliquen que no tothom ho farà en el mateix moment (la Copa Amèrica s'allargarà durant dos mesos) i que majoria d'interessats la seguiran a través de la televisió. "És la suma de la gent que vindrà a fer una visita d'un dia com la gent que sí que s'acabarà quedant" assenyala Armengol. I de la mateixa manera s'expressa Hernández: "La Copa Amèrica és un esdeveniment majoritàriament d'audiència. Es pot veure estupendament i millor des de les pantalles". També apunten que és una gran oportunitat per al món de la vela i nàutic a Catalunya.
Els veïns de la Barceloneta, crítics amb l'esdeveniment
A l'altra cara de la moneda, hi ha els veïns dels barris més afectats per la Copa Amèrica. Els de la Barceloneta i el Gòtic. Aquests es queixen de les limitacions d'accés que patiran els pròxims mesos, de la massificació turística i de la imposició d'aquest esdeveniment. Per aquest motiu, fa mesos que s'han organitzat en la plataforma No a la Copa Amèrica, contrària a l'esdeveniment.
Els veïns diuen que el canvi de model turístic que es vol promoure acabarà convertint Barcelona en una ciutat enfocada només al turisme de luxe, que expulsa qui hi ha viscut tota la vida. També que a la capital catalana no li cal ni més publicitat ni més propaganda: "Barcelona necessita més publicitat? Vagi on vagi, dic que soc de Barcelona i tothom em situa. Tothom em somriu. A tothom li agrada. No entenc quina publicitat hem d'aconseguir" es pregunta Clara Tur, veïna del Gòtic i membre de la plataforma.
A diferència dels organitzadors, els veïns consideren que la competició és un esdeveniment de masses que omplirà la ciutat de massa turistes. A més, critiquen el sistema d'acreditacions que l'Ajuntament ha establert per accedir a la Barceloneta en vehicle privat i qüestionen l'interès de la competició de vela. Per mostrar el seu desacord han convocat un "bany popular" a les platges de la ciutat, el dissabte 7 de setembre.
Afectacions en la mobilitat
Per garantir la mobilitat a la Barceloneta, Transports Metropolitans de Barcelona reforçarà els seus serveis, a partir de demà i durant les dates clau de l'esdeveniment. Hi haurà més trens a la línia 4 del metro, la que arriba al front marítim, i les estacions pròximes als escenaris de la competició tindran més personal d'atenció i seguretat. A més, s'habilitarà un bus llançadora entre el Fòrum i la platja del Bogatell, i també es reforçaran algunes línies regulars.
TMB recomana l'ús de transport públic per arribar al Race Village del Moll de la Fusta, les zones d'aficionats a la plaça del Mar i Bogatell o els miradors des d'on es podran seguir les regates. Les embarcacions competiran majoritàriament dimecres, divendres i els caps de setmana, tot i que el calendari de les curses dependrà del vent.
Més de 600 agents, entre Mossos i Guàrdia Civil
Per fer front a l'arribada de dos milions i mig de persones, la Generalitat i el Govern espanyol han coordinat un dispositiu especial amb més de 400 agents dels Mossos i 250 de la Guàrdia Civil. Els Mossos s'encarregaran de la seguretat ciutadana i la Guàrdia Civil vigilarà la zona de les regates, concretament el port i els espais on es facin activitats. "El dispositiu és realment molt rellevant i podem garantir amb molta seguretat que l'esdeveniment es desenvolupi amb total normalitat", ha assegurat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto.
El desplegament per vetllar per la seguretat al mar durant l'esdeveniment esportiu contempla sis embarcacions, un helicòpter i drons. Els diferents efectius de la Guàrdia Civil estaran repartits en diferents embarcacions per si cal fer operacions "especials o d'elit". A més també hi haurà el grup d'activitats subaquàtiques, el grup del servei caní, el Gedex (desactivació d'explosius) o submarinistes amb llanxa ràpida, entre altres.