Juegos Olímpicos París 2024 París 2024

Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Más deportes

Jocs Paralímpics de París 2024: Què n'hem de saber?

Al 'Què t'hi jugues!' repassem els detalls a falta només d'una setmana pel tret de sortida dels Jocs Paralímpics de París 2024

00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1724330754858/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'onze d'agost van acabar els Jocs Olímpics de París, i ara és el torn dels Jocs Paralímpics. Queda tot just una setmana pel tret de sortida dels primers Jocs Paralímpics d'estiu que acollirà la capital francesa.

La cerimònia, el proper dimecres 28 a les vuit del vespre, s'iniciarà amb una desfilada dels 6.000 atletes de les 184 delegacions d'arreu del món pels Champs-Élysées, i arribarà a la Plaça de la Concòrdia. Aquests Jocs Paralímpics comptaran amb 17 seus, entre les quals destaquen la Torre Eiffel, el Palau de Versailles, el Grand Palais o l'estadi Roland Garros.

L'activitat esportiva començarà el dia posterior a la cerimònia amb el tir amb arc, tennis de taula, taekwondo, rugbi, natació, golbol, ciclisme en pista, boccia, bàsquet i bàdminton. Conclourà el 8 de setembre, quan també es realitzarà la cerimònia de clausura.

Amb 29 esportistes (26 amb discapacitat i 3 de suport), la delegació catalana és la més nombrosa dins l’equip estatal que competirà en aquests Jocs Paralímpics de París, amb 150 participants (139 amb discapacitat i 11 de suport). Dels esportistes catalans que opten a revalidar medalla, trobem els nedadors Sarai Gascon, Núria Marquès i Toni Ponce, l’atleta Yassine Ouhdadi o el ciclista Sergi Garrote, tots cinc amb medalles en anteriors edicions dels Jocs.

Com funciona i el sistema de classificació per als Jocs?

Hi ha quatre federacions esportives espanyoles organitzades en funció del tipus de discapacitat:

Discapacitat Visual: Federación Española de Deportes para Ciegos (FEDC) Discapacitat Física: Federación Española de Deportes de Personas con Discapacidad Física (FEDDF) Discapacitat Intelectual: Federación Española de Deportes para Personas con Discapacidad Intelectual (FEDDI) Paràlisi Cerebral i Dany Cerebral Adquirit: Federación Española de Deportes de Personas con Parálisis Cerebral y Daño Cerebral Adquirido (FEDPC)

També hi ha onze federacions espanyoles d'esports olímpics que també compten amb modalitat paralímpica, nou en els jocs d'estiu:

Bàdminton, Rem, Triatló, Ciclisme, Hípica, Piragüisme, Taekwondo, Tenis, Tenis taula i Tir amb arc.

No tots els esports els practiquen tots els tipus de discapacitats. Per exemple, en el cas de l'atletisme i la natació, sí. Però en el tenis taula, la discapacitat visual no pot competir, o en el taekwondo només hi pot competir la discapacitat física.

La classificació de la discapacitat en l'esport permet agrupar els participants en classes esportives en les quals els integrants tenen limitacions similars, amb l'objectiu que puguin competir en termes d'igualtat i que siguin les capacitats de cada esportista i l'excel·lència esportiva les que determinin el resultat de la competició. Els diferents sistemes de classificació de cada esport també defineixen qui és elegible per a competir en aquest esport i qui no.

Els Jocs Paralímpics de París 2024 seran pioners per al Comitè Paralímpic Espanyol. Per primer cop, Espanya batrà a París el seu rècord de participació femenina en uns Jocs Paralímpics, amb 54 esportistes que conformaran el 36% de la participació espanyola. I els premis per medalla per als esportistes paralímpics espanyols a París 2024 seran idèntics als dels olímpics per primera vegada en la història. Els premis en euros seran de: 94.000 per l'or, 48.000 per la plata i 30.000 pel bronze.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00