Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

Què t'hi jugues!
Fútbol

Jordi Ardèvol sobre la lesió de Bernal: " Abans hi havia com una espècie de guerra, a veure qui es recuperava en menys temps"

Al 'Què t'hi jugues!' analitzem la lesió de Marc Bernal amb Jordi Ardèvol, traumatòleg i excap dels serveis mèdics del Barça

Jordi Ardèvol sobre la lesió de Bernal: " Abans hi havia com una espècie de guerra, a veure qui es recuperava en menys temps"

Barcelona

Tot i les bones sensacions de l'inici lliguer del conjut de Hansi Flick, amb tres victòries i nou punts de nou possibles, i el gran debut del ja inscrit Dani Olmo, a can Barça les males notícies no s'acaben mai. Marc Bernal, una de les grans sensacions de la pretemporada i titular com a pivot en el mig del camp blaugrana, no va poder acabar el partit a Vallecas. El genoll del jove futbolista de La Masia es va desplaçar més enllà de la tibia en una acció defensiva amb Isi Palazón en el minut 97 de partit, i els pitjors auguris, només amb les primeres imatges, es van fer realitat.

L'última lesió del lligament encreuat anterior que vam conèixer és la de Gavi, un futbolista que també va arribar a l'élit molt jove. El jugador blaugrana porta camí de deu mesos de baixa, a l'espera de poder entrenar amb normalitat i reincorporar-se al grup. Jordi Ardèvol, traumatòleg i excap dels serveis mèdics del Barça, explica als micròfons del 'Què t'hi jugues!' com ara els períodes de recuperació d'aquesta greu lesió de genoll han canviat. "Abans hi havia com una espècie de guerra, a veure qui es recuperava d'aquesta lesió en menys temps. Es va veure que realment era bastant absurd, perquè el risc de recaiguda era bastant alt. La tendència més general és esperar-se com a mínim vuit mesos, en ocasions, deu, i a vegades, amb gent molt jove o en el futbol femení, un any. Han de recuperar bé, armar-se la paciència, cuidar l'aspecte psicològic, i pensar que normalment té un bon final."

El que tenen les lesions, especialment una de tan greu com aquesta, és que el més perillós és anar amb pressa. Especialment, per evitar recaigudes. Ardèvol, en aquest sentit, ho té molt clar. "Jo a Bernal no li marcaria temps que el poguessin pressionar, sinó posar-li objectius molt a curt termini. Per exemple, ara el que has de fer és recuperar aquesta mobilitat, ara has de recuperar aquesta força, ara has de recuperar la manera de caminar, ara has de recuperar la manera de córrer, etc. Posar objectius factibles pas a pas, no posar-li dates concretes de retorn, sinó que tot n'hi va en funció de l'evolució que tingui, les seves sensacions. El més normal és que quedi bé i que puguin tornar a jugar, que això és molt important", argumenta el doctor. Tot i la desgràcia, no cal que sonin les alarmes per al jove futbolista i el seu entorn més proper. Aquestes lesions al genoll avui en dia tenen un desenllaç molt diferent al que podien tenir fa uns anys. "Només cal veure la quantitat de jugadors que han tornat a jugar després d'estar operats dels lligaments creuats, és una operació que cada vegada s'opera millor i cada vegada es realitza millor", diu Arèvol. "En el cas de l'edat precoç dels jugadors que es lesionen, com Marc Bernal o Gavi, "s'ha de ser més prudent o allargar una miqueta el temps de recuperació, respecte a gent molt més veterana. Biològicament, un nano de 17, 18 anys té uns teixits perfectes. En aquest cas tenim un terreny molt bo per tenir un bon final, però cal acompanyar-lo amb aquest procés. I, sobretot, pensar que en el que més influeix l'edat és amb el tema mental. Has de pensar que el jugador, probablement és la primera lesió greu que pateix a la seva carrera i ha d'aprendre a conviure amb ella. És aquest aspecte el que jo crec que es diferencia més el jugador jove del veterà". El més important és veure clarament la lesió i la zona afectada amb exactitud, per poder intervenir quirúrgicament i començar el procés de recuperació. El traumatòleg reconeix que, en el cas de Bernal, "el mecanisme no és el típic que es fa el jugador sol amb el peu recolzat per a trencar-se el lligament encreuat. Aquest és el mecanisme normal. Fa un gir i amb el peu recolzat a terra, tacs clavats, el tronc gira i flexiona una mica." En casos com el del Marc, "cal veure el resultat final de les proves. Perquè tant pot ser que sigui menys del que semblava, com que potser sigui més i tinguem alguna lesió d'algun element perifèric", assegura el traumatòleg.

I és que el doctor Arèvol no podia tenir més raó. El club ha comunicat aquest mateix migdia, després de les proves mèdiques realitzades a la Ciutat Esportiva, que Marc Bernal ha patit una ruptura del lligament encreuat anterior del genoll esquerre i una lesió associada al menisc extern. En els propers dies se sotmetrà a tractament quirúrgic, i començarà el seu procés de recuperació.