Tribunales

La Fiscalia de Menors insta als Mossos i la DGAIA a identificar infants en risc al taller de còctels Molotov de Granollers

La fiscal considera que "l'activitat presenta indicis delictius dins de l'àmbit penal", arran de la denúncia del sindicat de Mossos USPAC que acusa l'Ajuntament d'un delicte d'odi i d'injúries

Un taller de la Festa Major de Granollers consistent a simular la fabricació de còctels Molotov i llençar-los contra el ninot d'un policia / XXSS

Barcelona

La Fiscalia de Menors de Barcelona ha estat la primera a prendre mesures arran de la polèmica per una activitat de la Festa Major de Granollers on se simulava la fabricació de còctels Molotov i es feia jugar a adults i a infants llençant aquests còctels contra un ninot vestit de policia.

La fiscal de guàrdia de Barcelona ha obert un expedient de protecció de menors arran de la denúncia del sindicat de Mossos USPAC i, segons avancen fonts jurídiques, ha instat als Mossos d'Esquadra de Granollers i a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) a identificar si en l'activitat s'han desprotegit infants.

En l'escrit, al que ha tingut accés SER CATALUNYA, la fiscal avança que "l'activitat presenta indicis possiblement delictius dins de l'àmbit penal". Al marge de la investigació que ja han obert els Mossos d'Esquadra per aclarir si els fets poden constituir un delicte d'odi, la fiscal de menors ha obert un expedient per identificar nens i nenes "que hagin participat i s'hagin col·locat, per tant, en situació de risc".

La fiscal ha enviat un ofici a la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI) i a la DGAIA, amb còpia de la denúncia del sindicat policial, perquè la Generalitat prengui les mesures que consideri oportunes, i s'informi al ministeri públic si ha detectat menors en situació de risc, és a dir, si a l'activitat han participat infants que, sense els seu pares o sense autorització d'aquests, hagin estat víctimes indirectes o instrument d'un possible delicte. La Fiscalia també insta als Mossos d'Esquadra de Granollers a esbrinar i traslladar la mateixa informació.

"Tècniques aplicades de guerrilla urbana"

L'activitat investiga pels Mossos d'Esquadra i la Fiscalia es va celebrar dimarts a les 19:30h i formava part del programa oficial de les festes majors de Granollers, ciutat governada pel PSC. El taller es titulava "Tècniques aplicades de guerrilla urbana" i constava de diverses activitats en forma de joc. La primera simulava la fabricació d'un còctel Molotov per usar-lo després per fer punteria i llençar-lo contra un ninot vestit de policia amb una placa similar a la dels Mossos d'Esquadra. Tot plegat sota el lema: "Per defensar la festa, afina la punteria i llança el còctel contra l’objectiu. Fes que cremi la teva ràbia".

"En el contingut del “Taller 1”, s'explica què és un còctel Molotov, com ha de fer-se, quin ha de ser el seu contingut, com han de llançar-se perquè creï el mal més gran possible, i fins i tot s'aconsella com “especialment útil” atès que “es pot llançar i fugir immediatament després de causar danys”, tot descrit pas per pas", relata en la seva denúncia l'advocat José Antonio Bitos, del sindicat USPAC.

L'Ajuntament s'espolsa les culpes i els organitzadors lamenten que s'hagi malinterpretat

Després del rebombori mediàtic i de les crítiques rebudes a les xarxes socials, l'Ajuntament de Granollers ha emès un comunicat rebutjant el contingut del taller, assegurant que no en tenia coneixement: "L'ajuntament expressa el seu suport als cossos de seguretat i expressa el seu rebuig davant del contingut de l'acte organitzat per la colla Els Blaus", firma el consistori, que afegeix que "desconeixia el contingut" i que "defensa fermament els valors de la pau i la convivència".

Per la seva banda, Els Blaus, la colla organitzadora també han compartit un comunicat a les seves xarxes socials per matisar el context de l'activitat: "Lamentem la interpretació que s'ha fet de l'acte. En cap cas s'ha volgut ofendre els cossos de seguretat ni incentivar violència. Es tractava d'un acte lúdic en el marc de la Festa".

Crítiques de l'oposició i de sindicats policials de tot l'Estat

Tant diversos sindicats policials com el PP han demanat la dimissió de l'alcaldessa de la ciutat, Alba Barnusell (PSC). "Exigim la dimissió de l'alcaldessa i de tots els regidors que tinguessin coneixement d'aquesta activitat vandàlica i que no hagin fet res per aturar-la. Exigim també a la flamant nova consellera d'Interior i al flamant nou director de policia que s'hi querellin per defensar els Mossos d'Esquadra", reclama Albert Palacio del sindicat USPAC.

Des del sindicat SAP-FEPOL, el seu portaveu Toni Castejón, en declaracions a SER CATALUNYA, ha titllat el taller "d'autèntica vergonya i un despropòsit". "Que expliquin a menors com fer còctels Molotov per llençar contra la policia és el pitjor que hi pot haver. A més, resulta que per allà hi havia fills de policies. Això no es pot tornar a repetir", assegura Castejón que critica que l'activitat formés part d'un programa oficial i hagi estat subvencionada. "Expliquen com fer còctels i llençar-los contra una figura d'un policia, no sé quina interpretació es pensen que es pot fer", afegeix en relació amb les justificacions dels organitzadors.

També els principals sindicats de la Policia Nacional, com el Sindicat Unificat de Policia (SUP) o la Confederació Española de Policia (CEP) han criticat una activitat que consideren que "adoctrina" infants "en l'odi". "És una repugnant exhibició de violència i odi que exigeix condemnes de l'Ajuntament de Granollers i la retirada de subvencions", afirmen des de CEP. "Hi ha molts valors democràtics per ensenyar i això no és ni valor ni democràtic. La protecció dels menors hauria de ser una prioritat enfront de l'adoctrinament i els discursos d'odi", afegeixen des de SUP.