Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Lee Miller, una fotògrafa a la banyera de Hitler

La Biennal Xavier Miserachs transforma Palafrugell en la capital de la fotografia documental fins el 13 d'octubre

REPORTATGE. Biennal de Fotografia Xavier Miserachs

REPORTATGE. Biennal de Fotografia Xavier Miserachs

33:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1725187913251/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Palafrugell

Al 'Tot és comèdia' hem visitat les exposicions centrals de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell: 'Lee Miller, el desig de llibertat' (La Bòbila) i 'Colita, para un roto y para un descosido' (Museu del Suro) amb la directora de l'esdeveniment, Maria Planas.

Lee Miller

"Lee Miller és una figura que no deixa indiferent a ningú. Va néixer el 1907 als Estats Units. De ben jove va voler anar a París, va estudiar disseny teatral i il·luminació. Va tornar a Nova York i va estudiar Belles Arts, però no l'acabava de convèncer tot el tema relacionat amb la pintura. Un dia, per casualitat, va tenir un accident pel carrer i la va descobrir Condé Nast, el propietari de la revista Vogue, que se'n va enamorar i li va oferir ser model. Fent de model va començar a interessar-se per la fotografia fins que va decidir que no volia estar més a davant de la càmera, i va començar a fer fotografia de moda", explica Maria Planas en un intent de condensar una vida de pel·lícula inabastable. Perquè Miller tornaria a París per esdevenir musa de Man Ray on coneixeria tots els artistes surrealistes del moment. Seria amiga de Picasso: ella el va fotografiar en gairebé mil ocasions i ell la va pintar diverses vegades.

El trauma

Va tornar a Nova York, es va casar amb un magnat egipci i es va instal·lar a Egipte durant uns anys on va crear algunes de les fotografies surrealistes més representatives de la seva carrera. No li acaba d'agradar el país; coneix l'anglès Roland Penrose, pintor, escriptor, editor i se'n va a viatjar amb ell per Europa. S'acaba divorciant del magnat egipci i marxa amb Penrose a Anglaterra just quan esclata la Segona Guerra Mundial. Allà serà reportera de guerra per Vogue. Cobrirà els bombardejos alemanys sobre Londres i després documentarà el desembarcament de Normandia fins a l'alliberament dels camps d'extermini nazis. La guerra la va deixar molt traumatitzada i no tornaria a agafar una càmera. Els últims anys els va dedicar a la gastronomia, a crear receptes. Va morir el 1977 amb problemes d'alcohol.

Fotos amagades

El gruix de l'obra de Lee Miller no es va conèixer fins després de la seva mort l'any 1977 perquè va amagar totes les seves fotografies en unes golfes. Van descobrir-hi 60.000 negatius, 20.000 fotografies i altres documents, i a partir d'allà el seu fill, i director de l'arxiu, s'ha dedicat a difondre arreu del món la important obra de la seva mare. Una seixantena de les millors imatges es poden veure ara a Palafrugell, inclosa la més icònica: la que es va fer a dins de la banyera de Hitler. Una vida apassionant, la de Miller, que ha estat portada al cinema recentment. 'Lee' d'Ellen Kuras està protagonitzada per Kate Winslet i s'estrenarà en els propers mesos.

Colita

A més de Miller, un altre dels reclams de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palarugell és la retrospectiva d'Isabel Steva, Colita, al Museu del Suro. "Ara fa un any la vam anar a veure i va estar encantada de poder fer una exposició per aquesta edició. Ella va ser alumna, amiga i companya de professió de Xavier Miserachs, se l'estimava moltíssim. La majoria de gent desconeix les fotografies icòniques de Colita, i vam dir de fer una petita representació de les temàtiques que va abordar al llarg de la seva vida, i ella va estar d'acord i va triar el títol: "Colita para un roto i para un descosido", diu Maria Planas. Malauradament, la fotògrafa no va poder veure inaugurada la mostra perquè va morir el passat 31 de desembre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00