Llapis de memòria
Sociedad

Jordi Cubino: "Amb setze anys no podia sortir de l'hotel al Japó"

El productor musical repassa les seves majors fites dins de la indústria

Jordi Cubino al Llapis de Memòria

Barcelona

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ del músic i productor Jordi Cubino, més conegut pel seu alter ego David Lyme. És un artista que va trencar rècords amb temes italo disco durant la dècada dels vuitanta i que va esdevenir un autèntic fenomen de masses. Actualment el podem trobar com a director musical del programa 'Eufòria' de TV3.

Avui connectem el 'Llapis de Memòria' del músic i productor Jordi Cubino, més conegut pel seu alter ego David Lyme. És un artista que va trencar rècords amb temes italo-disco durant la dècada dels vuitanta i que va esdevenir un autèntic fenomen de masses. Actualment, el podem trobar com a director musical del programa 'Eufòria' de TV3.

Totes les cares de l'ofici

El Jordi ha treballat en la indústria musical des de la sortida del seu primer single amb quinze anys, però la seva fama va arribar amb la seva participació en el 'Max Mix 2' l'any 1985 ja sota el pseudònim de David Lyme. Per un noi encara adolescent això va ser una etapa difícil, ho explica així: "que amb setze anys o disset no puguis sortir de l'hotel en països com Japó o Corea del Sud, era complicat per mi, inclús a Espanya quan sortia al 'Tocata', que era l'únic programa musical que hi havia i que tenia una audiència de 10 milions d'espectadors els dissabtes".

Més endavant, i abandonant ja del tot el projecte 'David Lyme', va entrar al món de la publicitat i va participar en la producció i composició musical d'espots per moltes marques als noranta. A partir d'aquest moment, la seva carrera es va convertir en una voràgine de produir discos i cançons a molts artistes del panorama musical espanyol. Un dels afortunats va ser David Bisbal, que va debutar amb el senzill 'Corazón Latino', una cançó escrita i produïda pel Jordi. "Tornant a casa de la feina se'm va acudir la tornada de 'Corazón Latino', i la vaig gravar amb un mòbil rudimentari, els dos dies següents vaig acabar la cançó, la vaig presentar i mira... 4 milions de discos i un Grammy".

Al voltant d'uns 800 milions de discos han estat produïts per ell, una xifra veritablement aclaparadora. "Tinc la gran sort de ser un productor bastant versàtil i que puc produir a gent com Raphael, que té quasi noranta anys, o noies tan joves com Ana Mena. Lo bo és que toco tots els pals i dignament".

L'eufòria del moment

Amb 'Eufòria', el Jordi ha tingut l'oportunitat de revisitar clàssics de la música moderna i convertir-los en temes que han de defensar els concursants. El salt generacional, però, el sorprèn quan algun dels participants li pregunta qui són els U2. "Està havent-hi un fenomen a les xarxes socials de cançons remesclades que ara està redescobrint la gent jove, i això és cultura també".

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".