Les carpetes obertes que té el Barça d'aquí a final d'any
El club blaugrana encara té pendents diverses operacions importants, com la renovació del contracte amb Nike, el cobrament del deute de Barça Studios o la tornada al Camp Nou
Les carpetes obertes que té el Barça d'aquí a final d'any
Barcelona
El Barça ha començat la temporada com un tro. Quatre victòries, dotze punts de dotze possibles i un futbol que il·lusiona els socis i aficionats. Tant és així, que en el segon partit oficial a Montjuïc, el públic local ja ha corejat el nom de Hansi Flick, el nou entrenador i aposta personal de Joan Laporta, que atendrà els mitjans de comunicació aquest dimarts per fer balanç de la gestió dels darrers mesos i aclarir què passarà en el futur més proper.
L'entitat blaugrana encara té diverses carpetes obertes. Algunes d'elles les ha volgut solucionar aquest estiu, però no ha estat possible, com equilibrar el límit salarial de la Lliga. El club no ha pogut afrontar operacions importants de mercat per la impossibilitat d'inscriure els jugadors que tenia en cartera, com Nico Williams, i ha acabat registrant Íñigo Martínez i Dani Olmo de manera temporal, aprofitant les lesions de llarga durada de Ronald Araújo i Andreas Christensen. El mes de febrer passat, la diferència entre els salaris del club (400M) i el límit imposat per la Lliga (204M) era de 196 milions d'euros. Una bona part s'ha corregit, però el club segueix estant excedit i amb l'obligació d'eixugar i igualar aquesta desproporció.
Per corregir aquest excés salarial, l'objectiu principal és augmentar els ingressos. I una de les carpetes és Barça Studios. Ara fa un any, el club culer va aconseguir vendre un percentatge accionarial de Bridgeburg Invest (l'empresa que gestiona Barça Studios) a dues companyies: Nipa Capital i Libero Football Finance. Nipa va pagar la seva part, però Libero no ho va fer. Van quedar pendents 100 milions d'euros. Aquest estiu se n'han pogut recuperar 25 gràcies a la inversió d'Aramark, però encara queden 75 milions per recuperar.
Una altra de les gestions és la renovació del contracte amb Nike. La marca nord-americana no té cap pressa i els jutjats li han donat la raó: el Barça no pot trencar un contracte que finalitza l'any 2028. Ni tan sols pot negociar amb una altra marca sense el permís de Nike. És per això que les presses per tancar la renovació aquest mateix estiu no han estat bones conselleres. L'acord encara s'està treballant i, tal i com va dir el mateix Joan Laporta, acabarà de tancar-se a mig termini. L'ambició del Barça és signar el nou contracte durant aquesta temporada que acaba de començar.
Litigis oberts
A hores d'ara, els jutjats hi ha quatre temes relacionats amb el Barça. El Barçagate (el cas de les xarxes socials de Bartomeu) i el cas Negreira segueixen en la seva fase d'instrucció i, com a mínim, s'allargaran fins a finals de gener del 2025. També està en fase d'instrucció al jutjat número 16 el forensic presentat per Joan Laporta contra la junta anterior, en el qual s'investiguen pagaments que l'actual directiva no considera pertinents. I, relacionat amb Nike, hi ha demandes creuades al jutjat mercantil entre el club blaugrana i l'empresa estatunidenca. La idea del Barça és que s'acabin tancant per un acord entre les dues parts i que l'entitat culer recuperi els 18 milions d'euros provisionats en cas de perdre els litigis.
Retorn al Camp Nou
Per ambiciosa, la tornada al Camp Nou. El Barça té com a objectiu tornar al seu estadi a finals d'any, però empreses de la construcció vinculades amb el projecte segueixen insistint que el retorn al desembre és certament complicat, sobretot per garantir la seguretat dels 60.000 aficionats previstos, que hauran de passar per un entorn aixecat i per sota de l'estructura que suportarà la tercera graderia.
Adrià Soldevila
Redactor de Deportes de SER Catalunya. Cubriendo...