El Balcó
Sociedad

La paradoxa de lligar al Mercadona: "Hem anat a un supermercat a escapar del consumisme de les aplicacions"

El sociòleg, Iago Moreno, i la sexòloga, Arola Poch, analitzen el 'trend' viral i les conseqüències que pot tenir en la manera de relacionar-se

La paradoxa de lligar al Mercadona: "Hem anat a un supermercat a escapar del consumisme de les aplicacions"

Barcelona

Fa uns deu dies, les xarxes van embogir amb una història amb dos protagonistes: un supermercat i una pinya. Es tractava d'un nou trend que consistia a anar a lligar al Mercadona i, per fer-ho, les persones interessades únicament havien de col·locar una pinya al revés al seu carro, anar al passadís dels vins i xocar amb una altra persona que portés també una pinya.

A partir d'aquí, les xarxes es van omplir de persones anant a provar aquesta nova tendència i afegint nous codis per lligar. També se'n van fer tertúlies, articles i teories d'una nova manera de lligar. Però és realment aquesta tendència un abans i un després a l'hora de lligar? O simplement una manera per aconseguir seguidors que, deu dies després, ha quedat en anècdota? Ho analitzem a El Balcó amb el sociòleg, Iago Moreno, i la psicòloga i sexòloga, Arola Poch.

El cicle de la viralitat

El sociòleg, Iago Moreno, ha apuntat com aquesta tendència és un "mirall de la facilitat amb la qual es cremen aquest tipus de tendències virals". Per ell, són molt semblants entre elles, tot i que el contingut sigui diferent, perquè arriben al punt de ser "tedioses". Si bé totes comencen amb un gran interès, quan acaben ocupant tots els racons de les nostres vides, es tornen "buides". Per Moreno és "humà divertir-se amb una cosa tan banal", però quan l'espontaneïtat del trend passa a ser "repetitiu i ordenat" es converteix en una "reedició", pràcticament idèntica, del que ja s'havia vist.

El sociòleg ha assenyalat com a corresponsable de la viralitat l'evolució de les xarxes. Si bé fa uns 15 anys eren lloc que funcionaven per veure perfils d'amics i coneguts, ara el que es consumeix són "continguts virals per un consum gairebé universal". Un exemple que es veu amb Tik Tok i cada vegada més amb xarxes més tradicionals com X o Instagram. En aquest sentit, "el cas Mercadona resumeix molt bé" la direcció que estan prenent les xarxes socials.

Una sortida a les aplicacions de lligar?

La psicòloga i sexòloga, Arola Poch, que va ser al Mercadona en les hores clau, ha conclòs que l'objectiu de qui hi anava era "més de riure que no de lligar". Poch ha admès el "cansament" davant les dinàmiques que generen les aplicacions, on hi ha conductes com el ghosting o la manca de responsabilitat afectiva, però no veu el cas Mercadona com un "punt d'inflexió" que faci que la gent deixi de fer servir les aplicacions de lligar: "Encara tenen força". De fet, la sexòloga ha explicat que la part positiva d'aquestes aplicacions és que qui les utilitza busca més o menys el mateix, de manera que "s'acota el grup de persones amb qui es relacionen".

Ara bé, Poch creu que caldria fer servir d'una altra manera aquestes eines que funcionen "com un supermercat", presentant les persones com un catàleg i tenint múltiples opcions a triar. Una opinió que ha compartit amb Iago Moreno que ha destacat la paradoxa que ha generat aquesta tendència: "Hem anat a un supermercat a escapar del consumisme de les aplicacions".

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...