El BalcóEl Balcó
Sociedad

'El 47', la història de Manolo Vital que va més enllà de Torre Baró

El director, Marcel Barrena, ha reivindicat que la seva nova pel·lícula vol explicar la història de tot el país representada per un barri que encara està castigat

'El 47', la història de Manolo Vital que va més enllà de Torre Baró

'El 47', la història de Manolo Vital que va més enllà de Torre Baró

21:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1725487305828/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Torre Baró ha baixat aquesta nit al centre de Barcelona per gaudir de la història de Manolo Vital portada al cinema. Una figura clau pel barri, que va inspirar Marcel Barrena per fer 'El 47' la seva última pel·lícula que narra com el Manolo, fart de viure en un barri ignorat i d'escoltar excuses, va segrestar l'autobús que conduïa, el de la ruta 47, i el va pujar fins a dalt al castell de Torrebaró el 7 de maig del 1978.

Ara, més de 46 anys després, aquest fet que va marcar Torre Baró arriba als cinemes. Això serà divendres. Aquest dimecres ha estat la preestrena als Aribau, al centre de la ciutat amb tots els veïns del barri, que han actuat com a extres a la pel·lícula, convidats. Torre Baró ha arribat als cines en autobús, desfent el recorregut que en el seu dia va fer el Manolo.

Ha estat el pla B que ha hagut de substituir la idea inicial, que era fer la projecció en una gran pantalla on va passar tot. Ha estat la pluja la que ha obligat a traslladar la preestrena. Sigui on sigui, la catifa vermella hi és, amb Antoni Bassas als micròfons, acompanyat de Marcel Barrena i els veïns del barri que recorden una vegada i una altra aquell dia que molts van protagonitzar.

La projecció més important

Abans de la pel·lícula, produïda per Mediapro, hi ha hagut una presentació dirigida per Andreu Buenafuente en què es va reivindicar les persones que van migrar a Catalunya, la lluita veïnal i els charnegos. Al torn de Marcel Barrena, nervis. El director va admetre que aquesta era la projecció més important perquè la veurien els veïns, els realment protagonistes d'aquesta història. Una història difícil, però "lluminosa" ha dit Barrena, que no és només explica la història del Manolo sinó de tot el país.

En sortir de la projecció, ulls plorosos a les cares de tots els veïns, especialment els qui van viure el segrest del 47, com la Desideira, el José Manuel o la Mari Loli, que s'ha traslladat a quan tenia 9 anys i, pujada en un autobús, participava en la seva primera lluita veïnal.

Després de la projecció &#039;El 47&#039;

Després de la projecció 'El 47'

00:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1725534777814/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I va insistir que tot i que no sortissin tots els veïns del barri, tots ells hi eren "en ànima".

Una secció del programa 'El Balcó'

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Llucia Ramis, Clara Blanchar, Nemrod Carrasco o Lluís Nacenta, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Nàufrags digitals', amb Iago Moreno, o els llibres de la Susanna.

Els dimarts analitzem les pantalles, amb la periodista Mònica Planas, o el de la ciberseguretat, amb Selva Orejón. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. I 'Els Otero' amb Miqui i Malcolm Otero parlant de, literlament, el que vulguin. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per l'egiptòloga Irene Cordón, que ens porta dos mil anys enrere per veure que, el que fem ara, els antics ja ho feien o 'Art i Sexe', amb Raquel Tulleuda, on a partir d'un quadre parlem de sexologia.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Ada Parellada, Anna Manso, Manel Lucas, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judith Colell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa en què Joan Serra i Miquel Noguer analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada i en Jordi Manau recomanen què fer aquest cap de setmana.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00