Aquí Catalunya
Salud y bienestar

"No estem molt a prop que el càncer deixi de ser mortal, però tampoc molt lluny"

Joan Brunet, oncòleg mèdic i actual director clínic de l'Institut Català d'Oncologia, a l'Aquí Catalunya

"No estem molt a prop que el càncer deixi de ser mortal, però tampoc molt lluny"

Barcelona

Aquesta setmana hem sabut que dos hospitals catalans, Vall d'Hebron i Can Ruti, participen en un estudi internacional que busca demostrar l'efectivitat d'una vacuna contra el càncer de pulmó. Segons les últimes dades sobre l'afectació de càncer a Catalunya, el de pulmó figura entre els 5 més freqüents.

Per ordre, primer hi ha el de pròstata colorectal, el de pulmó, el de bufeta urinària i el de fetge. Aquests 5 càncers suposen el 64% del total de casos diagnosticats durant l'any passat en homes. En el cas de les dones, els més freqüents són el de mama, el colorectal, el de pulmó, cos uterí i pàncrees, que representen el 58% del total de detectats. Pel que fa al de pulmó, que és en el que ens centrem ara, és el tumor més freqüent al món i dels que més morts causa.

L'any passat se'n van diagnosticar en total prop de 5.000 nous casos i 3.700 persones van morir per culpa d'aquesta malaltia. Cal destacar que la supervivència en dones (en un de cada 4 casos) és superior a la dels homes.

A l'Aquí Catalunya hem parlat amb investigadora i oncòloga Marta Domènech a l'ICO a Can Ruti. Què suposa una vacuna com aquesta? "Incloure nous tractaments que fins ara no estaven en l'escenari del càncer de pulmó. La vacuna en cap cas és de prevenció. La vacuna en càncer és un tractament afegit. És per persones afectades. Estem en fase molt precoç, mirant efectes secundaris per si es pogués ampliar a més població. S'ha de mirar si pot tenir efectivitat".

A Catalunya, l'any passat es van diagnosticar més de 42.000 nous casos de càncer, dels quals, la majoria en homes. Joan Brunet, oncòleg mèdic i actual director clínic de l'Institut Català d'Oncologia, ha explicat que a "Catalunya estem molt bé des del punt de vista dels assajos clínics i que som capdavanters en la recerca de la prevenció" i ha apuntat que en el cas de càncer de mama, aproximadament 10-15% de tots els tumor de mama que veiem, sabem que hi ha una predisposició hereditària com a principal factor de risc".

Sobre els hàbits, si la salut mental afecta o no a l'hora de desenvolupar un càncer, en Joan Brunet afirma que no està demostrat que afecti. Com de prop estem que el càncer no sigui una malaltia mortal? "No estem molt a prop, però tampoc molt lluny. Cada vegada tenim més pacients en seguiment perquè cada cop l'estem cronificant i el càncer de pulmó és un bon exemple". Apunta també que la personalització "és clau".

"És un impacte pels pacients. Tots reben un tractament de suport psicològic. Escolta tota l'entrevista completa de Pablo Tallón.