Per què no hem de comprar salmó, segons la Maria Nicolau: "Ens hem deixat enlluernar pels lobbies"
La xef i divulgadora denuncia un "sistema macabre" de cria en captivitat que vol destruir les petites flotes pesqueres de casa nostra
Per què no hem de comprar salmó, segons la Maria Nicolau: "Ens hem deixat enlluernar pels lobbies
16:25
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1725536524692/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
La cuinera Maria Nicolau, nova incorporació de l'Aquí Catalunya, s'ha estrenat aquest matí en el programa parlant del salmó, un peix que des de fa uns anys trobem a totes i cadascuna de les peixateries. La divulgadora ha explicat els efectes negatius de la cria en captivitat d'aquest animal "que fa quaranta anys només el trobàvem a les prestatgeries gurmet d'alguns supermercats i a 80 euros el quilo".
Nicolau ha explicat que per a criar-los, abans s'han de pescar de manera massiva quilos i quilos d'altres peixos petits amb els quals fan pinsos i alimentaran els salmons: "Per a fer un quilo de carn de salmó has de pescar entre set i vuit quilos d'altres peixos, tan repugnants i terribles com les anxoves, les sardinetes o els verats", ha dit amb sarcasme la cuinera.
Tots aquests peixos que més tard es transformaran en farines els pesquen amb xarxes d'arrossegament i de manera massiva "a les costes del Perú, Xile i a prop de l'Argentina", on els petits pescadors es queden sense feina. Després de ser convertides en farines en "factories d'Àfrica amb condicions paupèrrimes" els porten cap a la costa occidental, i per això Nicolau parla de "sistema macabre".
Els pinsos els llancen a les piscines de grans dimensions on crien els salmons, on també aboquen pesticides. Com que estant tan amuntegats els uns amb els altres pateixen moltes malalties com els polls del mar. El problema afegit és que els pesticides s'acaben estenent perquè aquestes piscifactories estan situades dins del mar. També ha fet èmfasi en el color rosat que caracteritza el salmó. En els exemplars salvatges hi és perquè mengen crustacis, però en captivitat, en comptes de gambes, els proporcionen additius i insectes com les xinxes.
Nicolau ha afegit que quan hi ha temporal, hi ha vegades que les xarxes on es crien els salmons, es trenquen i n'hi ha que s'escapen i conviuen amb els salvatges, amb qui competiran per l'aliment". Això ha dit que també és un problema perquè els hi transmeten les malalties. Segons Nicolau, els criats en captivitat, que són els que "us mengeu vosaltres" són Iron Man.
Nicolau reivindica el consum d'espècies, segons ella, infravalorades, i ha posat d'exemple la moixina i el peix fregit en general. Si els peixaters no tenen aquests peixos amb menys cartell és perquè saben que no tenen tanta sortida i que el que venen és el salmó: "Ens hem deixat enlluernar per dues o tres multinacionals, per lobbies, per campanyes de màrqueting. Volen tenir el mercat més ampli per vendre salmó i acaben amb les varietats regionals".