El Balcó
Sociedad

"El cirurgià que m'havia operat no era un cirurgià plàstic"

Els cirurgians plàstics denuncien que la seva especialitat està "menyspreada"; la meitat de les cirurgies estètiques estan fetes per metges no especialistes que després s'han de reparar

"Segur que a l'UCI hi ha algun pacient ingressat per una cirurgia d'un metge sense títol oficial"

Barcelona

L'Elisa tenia 20 anys quan va decidir fer-se una liposucció, per eliminar el greix de la zona abdominal. Una amiga li va recomanar un cirurgià, amb qui es va operar. Després de dos o tres mesos es va adonar del malament que havia quedat l'operació: "Tenia bulbs a l'abdomen, no tenia la pell uniforme". Va estar preguntant a altres doctors i es va adonar de la veritat: "El cirurgià que m'havia operat no era un cirurgià plàstic".

La meitat de les cirurgies estètiques no són fetes per especialistes, és a dir per cirurgians plàstics. I el 90% dels cirurgians plàstics catalans han hagut de reparar les pífies i els errors d'altres metges com en el cas de l'Eliana. Són dades de la Societat catalana de cirurgia plàstica i reparadora que veu amb preocupació com creix l'intrusisme dins la seva professió. De fet, les intervencions estètiques fetes per metges són legals; qualsevol metge, legalment, podria fer un trasplantament cardíac.

El doctor Jordi Mir, vocal de cirurgia estètica de la societat catalana de cirurgia plàstica reparadora i estètica, ha denunciat a 'El Balcó' que hi ha un "menyspreu" a la seva especialitat: "Es pensa que és fàcil, quan és completament el contrari". Les conseqüències són terribles per la vida dels pacients. Mir ha assegurat que segur que "ara mateix hi ha a l'UCI algun pacient ingressat per una cirurgia feta per un metge sense títol oficial".

Una secció del programa 'El Balcó'

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Llucia Ramis, Clara Blanchar, Nemrod Carrasco o Lluís Nacenta, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Nàufrags digitals', amb Iago Moreno, o els llibres de la Susanna.

Els dimarts analitzem les pantalles, amb la periodista Mònica Planas, o el de la ciberseguretat, amb Selva Orejón. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. I 'Els Otero' amb Miqui i Malcolm Otero parlant de, literlament, el que vulguin. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per l'egiptòloga Irene Cordón, que ens porta dos mil anys enrere per veure que, el que fem ara, els antics ja ho feien o 'Art i Sexe', amb Raquel Tulleuda, on a partir d'un quadre parlem de sexologia.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Ada Parellada, Anna Manso, Manel Lucas, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judith Colell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa en què Joan Serra i Miquel Noguer analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada i en Jordi Manau recomanen què fer aquest cap de setmana.

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...