Nil Moliner: "Un professor em va fer deixar els estudis de música amb onze anys"
El cantant i compositor sanfeliuenc ens detalla els seus grans referents i els nous projectes
Nil Moliner: "Un professor em va fer deixar els estudis de música amb onze anys"
55:18
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1725620860183/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
El músic Nil Moliner ha viscut uns mesos d'allò més exitosos, a l'abril va aconseguir omplir el Palau Sant Jordi i fer un espectacle ple d'emocions i energia, com les seves cançons, aquest estiu ha continuat amb la gira del seu tercer disc 'Mi Lugar Paraíso' arran d'Espanya. Sobre aquell gran concert a Barcelona, Nil recorda: "va ser molt emocionant, preciós, al final hem estat treballant molt en aquest show, va sortir molt bé, la gent va quedar molt contenta i vam fer sold out. És un camp de batalla mític, i estar tu allà davant de l'escenari és molt diferent".
L'any 2017 el cantant es va donar a conèixer gràcies a aparèixer a l'exitosa edició d'Operación Triunfo i compondre una cançó per Alfred Garcia: "Recordo una trucada del Manu Guix dient que acaba de passar que a la reunió de repertori ha sortit el teu nom i jo no sabia res. Els meus amics no sabien res, i no vaig dir per confidencialitat".
Al ritme de 'Don't Stop Me Now' de Queen Nil Moliner comença el seu Llapis de Memòria, "aquesta cançó m'aixeca l'ànim, el típic diumenge que no tenim gira m'ho fico, em recorda als viatges en família durant la infància", confessa Moliner.
"No puc pensar quan escric en si això funcionarà o no, seria anar en contra de la manera amb la qual componc, que és amb les meves emocions i que passi el que hagi de passar, amb la guitarra, amb el piano, i no tenir un input d'això funcionarà o no, arribarien frustracions estranyes, no és sa, crec que el que és sa és fer el que et surti del cor i escriure amb la màxima veritat que puguis", se sincera el cantant.
Durant l'any 2023 el cantant va decidir fer una aturada, i ha explicat que durant aquells mesos va baixar el ritme de composició, donar que la seva rutina i dinàmica havia canviat, i no tenia fonts d'inspiració. Ara, ha afirmat que ha reprès la composició i en els pròxims mesos escoltarem nous temes.
"Des que era adolescent els meus pares sempre ens ha donat molta llibertat i respecte per explicar allò que volgués a casa, això et fa connectar d'una manera especial amb els pares, i encara ara ens ho expliquem tot i això, és molt guai. El meu pare va ser la persona que em va ensenyar a tocar acords amb la guitarra amb cinc anys, amb la primera guitarra que em van portar els reis mags", explica en Nil sobre la seva relació familiar.
Referents musicals
Un gran referent musical per Nil Moliner sempre ha estat les lletres de 'La Raíz': "Em vaig enamorar en directe d'ells, i això és el que més m'agrada de la música, escoltar música en directe, no conèixer i començar a preocupar-te per qui són. Vaig començar a fer versions d'ells i teníem contacte".
El primer grup de Sant Feliu de Llobregat el va formar amb dotze anys i el va mantenir fins a tenir els vint-i-cinc, un grup format per quatre amics que aprenien alhora sobre la música i experimentaven amb tot, s'anomenava CyBee i feien concerts a escoles i festes de poble. "Aquells principis van ser per mi una escola que ara mateix l'aplico cada dia, allà vaig descobrir que això de la música és una professió", confessa Moliner.
La música com a teràpia
Pel cantant, la música és una via d'escapament i de teràpia: "Vaig començar a escriure per teràpia, per buidar-te per explicar emocions que et passen i vivències que has tingut. Recordo les primeres sessions amb la meva psicòloga que em deia escriu tot el que et passa, com una espècie de diari, i això és el que faig jo escrivint cançons, i és un exercici magnífic perquè hi ha cançons que t'han aixecat d'una etapa molt dolenta".
"Vaig tenir una etapa molt fosca amb això de l'ansietat i al final vaig decidir buscar ajuda i la vaig rebre, ara estic molt bé. Però quan et trobes en aquella situació, a vegades no és tan fàcil demanar ajuda i la gent no t'entén i se't fa una mica feixuc per la motxilla que portes a sobre, però al final de tot és surt. La gràcia de comptar amb professionals és que et donen una maleta plena d'eines per a quan et facin falta", explica Moliner.
Amb onze anys en Nil va tenir una experiència negativa amb un professor, el va fer prendre decisions dràstiques: "estava a la classe de solfets era bastant bromista, tot i això, no és justificable que un professor et cridi en mig de la classe i dir-te coses inapropiades, això va ser un detonant perquè deixés la música, va ser la darrera classe de llenguatge musical que vaig assistir, mai més he tornat a formar-me, amb els anys i a les gires he reprès la meva formació per la meva compta".
El programa
El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.
No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".
Andrea Ruiz García
Graduada en Medios Audiovisuales por la Universidad Pompeu Fabra y Máster en Social Media. Realizó prácticas...