Miquel Martín i Serra: “La literatura des del primer moment va ser el meu suport”
L'escriptori reconeix com n'és d'important per ell que els lectors recuperin el llenguatge perdut gràcies a les seves històries
Miquel Martín i Serra: “La literatura des del primer moment va ser el meu suport”
Barcelona
La Diada de Catalunya d'aquest any del Llapis de Memòria és de la ma de l'escriptor Miquel Martín i Serra, va passar la infantesa a diversos pobles de l'Empordà, que han inspirat bona part de la seva obra. Poc després de llicenciar-se en Filosofia per la UAB, es va donar a conèixer en l'àmbit literari en guanyar el premi Joan Fuster per a autors joves. Després d'una llarga estada a Anglaterra, va publicar la seva primera obra, el recull de contes Hi ha amors que maten (Columna, 1996), al qual han seguit novel·les, llibres de llegendes, articles literaris i diversos assajos sobre literatura.
És estudiós de l'obra de Joan Vinyoli, sobre el qual ha publicat assajos, articles i n'ha divulgat l'obra a través de conferències, recitals i rutes poètiques.
La seva darrera obra, amb la col·laboració de Montserrat Verdaguer, és Fragments d’inexistència: Una biografia de Tom Sharpe (Navona, en català, i Anagrama, en castellà, 2023).
Sobre els primers anys a l'Empordà de l'escriptor: "Recordo una vida molt propera a la terra, calmada i senzilla, però alhora molt plena, vaig tenir una infantesa molt feliç, jo era un nen poruc, excessivament preocupat per tot i patidor, però alhora gaudia molt de mirar l'entorn, sensible, m'agradava la lectura i la natura", explicar Martín.
Guanyaràs una mar llisa
"Per explicar aquesta història i per explicar la relació d'aquesta gent amb la terra calia recuperar aquest llenguatge tan ric que en bona part hem perdut, gràcies al record personal i gràcies a la meva mare que té una memòria prodigiosa he pogut recuperar aquest llenguatge i aquest lèxic que ens retrata com era aquesta terra", sobre la seva novel·la.
L'escriptor afirma que abans l'Empordà tenia turisme, però que van poder viure la seva infantesa i adolescència en un lloc idíl·lic, ara afirma que el turisme és un monstre.
Un dels protagonistes d'aquesta història, Espiridió, està inspirat en el besavi real d'en Miquel Martín i Serra, va haver de documentar-se sobre les seves arrels, i quan ja no va poder tirar més del fil, va ser quan va entrar en joc la literatura.
"Molta gent bona amb molt de talent es queda pel camí i no troba el seu lloc, i no pot publicar, i ens estem perdent gent boníssima", opina l'escriptor sobre la sobreproducció de literatura existent.
Sobre el pas del temps, Miquel Martín i Serra explica: "Intento que la literatura sigui una forma, escriure és terapèutic, et permet desfogar-se i reflexionar, intentar entendre allò que et desconcerta".
El programa
El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.
No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".
Andrea Ruiz García
Graduada en Medios Audiovisuales por la Universidad...