Què t'hi jugues!
Fútbol

Albert Puig: "L'ADN Barça és tenir la pilota i crear ocasions de gol"

Al 'Què t'hi jugues' parlem de futbol formatiu i estil de joc amb Albert Puig, entrenador i excoordinador del futbol base del FC Barcelona

Albert Puig: "L'ADN Barça és tenir la pilota i crear ocasions de gol"

Barcelona

No és novetat ja a can Barça la irrupció de nous jugadors cada temporada provinents de La Masia. De fet, la tònica habitual en les darreres temporades és que no només són provinents del planter blaugrana, sinó que també destaquen pel seu gran talent malgrat la seva prematura edat. Gavi, Ansu, Balde, Lamine, Cubarsí, Guiu, Bernal... tots van fer el debut oficial en el primer equip del Barça sent menors d'edat.

És per això que al 'Què t'hi jugues!' hem comptat amb l'opinió i l'experiència de l'entrenador Albert Puig, qui va ser també coordinador del futbol base de La Masia. Puig destaca que el nombre ideal de percentatges de diferents jugadors dins el primer equip del Barça hauria de ser el següent: "un 30% dels millors jugadors estrangers, un 30% dels millors jugadors espanyols, i un 40% de jugadors de La Masia."

Sota la seva coordinació, apunta Sique Rodríguez, "es van guanyar totes les llligues de totes les categories del futbol formatiu del Barça", en el període de l'any 2014. Puig parla de com "es va fer un canvi a La Masia, es va descentralitzar, portant entrenadors de tot arreu de Catalunya. També vam donar importància als barris de Barcelona per a portar jugadors, amb l'afiliació de clubs col·laboradors molt importants a cadascun d'ells." L'entrenador afirma també que en aquella època "en el Barça eren molt 'senyors', i esperaven per a rebre el talent i obrir-los la porta, no anaven a la seva recerca. Un pas vital també va ser "donar-li la importància al futbol 7 que havia de tenir, és precisament d'aquí d'on venen tots els jugadors amb talent avui en dia."

Per a la captació de talent jove, Puig explica als micròfons del 'Què t'hi jugues!' que "el principal inconvenient a l'hora de detectar-lo és l'edat biològica, des dels 10 fins als 14 anys, perquè uns creixen i d'altres no. Dels 12 cap avall és molt fàcil, qualsevol podríeu, perquè es veu fàcilment el talent", assegura l'Albert Puig.

Puig també argumenta com "el talent que té el Barça a La Masia passa pel futbol català. Des de molt petits, tots els futbolistes catalans són diferencials. El nen de 7 anys que és prebenjamí condiciona l'horari de tot el cap de setmana de la família. Això, en d'altres llocs del món, no passa." És per això, que Puig assegura que "tots els paràmetres que té el Barça en el futbol formatiu, els fiques a un altre lloc, i no funciona."

Després d'assegurar que el major talent personal que ha vist mai és el de Maradona, i que no ha vist a Messi fer mai un mal partit, Puig, fent referència a les comparacions de Lamine amb l'astre argentí, assegura que "el que mes sopren de Lamine es el caràcter, la personalitat que té. Si vols ser el millor, has de tenir força mental descomunal, i superar totes les adversitats que tindràs", afirma l'entrenador.

Pel que fa al futbol actual del Barça, Puig explica que "ara, el nivell tàctic és superior al nivell tècnic. La presa de decisions dels jugadors actuals és molt bona." Albert Puig també analitza que és l'ADN Barça. "Què és l'ADN Barça? Tenir la pilota i crear ocasions de gol. Sense això, la pilota no serveix per res. Per això, generem tants migcampistes a La Masia, per l'estil de joc, perquè tenim la pilota."

Finalment, Puig admet que "és cert que fins que no arriben als 25 anys, no m'atreveixo a dir és un senyor jugador. Dels 25 als 30. Però ara estan debutant jugadors molt joves arreu, perquè abans aquí teníem els diners. Ara són a la Premier. Per això hem de treure més talent jove. Ara bé, si és per convicció, hem de trobar un equilibri per cuidar-los. Si és per necesssitat, és una altra història", conclou Albert Puig.