Sociedad

Comença el curs a Batxillerat i FP

Els alumnes de Batxillerat faran una selectivitat renovada de l'11 al 13 de juny, mentre que els d'FP tindran més hores pràctiques i classes de català en alguns cicles

Connexió des de l'Institut Esteve Terradas, en l'inici de curs a Batxillerat i Fp

Connexió des de l'Institut Esteve Terradas, en l'inici de curs a Batxillerat i Fp

07:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1726127103219/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Han tingut tres dies més de vacances, però l'estiu també s'acaba definitivament pels 272.460 alumnes que avui tornen a les aules de Batxillerat i de formació Professional. Totes dues etapes concentren alguns dels canvis més destacats que s'implementen aquest curs: un nou model de proves d'accés a la universitat per als de Batxillerat, que seran 10.910 estudiants més que el curs passat, i una formació professional que suma 3700 alumnes respecte del curs 23/24 i que tindrà nous currículums, més hores de formació pràctica a les empreses en totes les modalitats i també un mòdul de català professional en aquelles famílies professionals que facin atenció a pacients, usuaris o clients.

Les PAU, la segona setmana de juny

Una de les poques certeses amb què comença el curs al Batxillerat és que ja es coneixen les dates en què es faran les proves d'accés a la Universitat (PAU). Seran els dies 11, 12 i 13 de juny segons que han confirmat a SER Catalunya fonts del departament de Recerca i Universitats. La data es va comunicar als centres abans de l'estiu. En canvi, els centre encara no tenen indicacions concretes de com seran els nous exàmens, a l'espera que la Comissió Coordinadora de les Proves enviï indicacions i exemples concrets. El mes de juny es va publicar el Reial decret 534/2024, d’11 de juny, que actualitza els requisits d’accés als ensenyaments universitaris oficials de Grau, i regula les característiques bàsiques de la nova prova d’accés derivada de la LOMLOE, que ras i curt ha de ser menys memorística i més competencial. A més, la norma obliga a fer que hi hagi un únic model d'examen per cada matèria -els alumnes ja no podran triar entre opció A i B- i dona més valor a l'ortografia i la correcció gramatical suposarà un 10% de la nota a cada pregunta. En el cas de les proves de llengua i literatura catalana i castellana sabem també que no hi haurà preguntes sobre lectures concretes, perquè el nou currículum no estableix una llista comuna de lectures que hagin de fer necessàriament tots els estudiants.

Les aules més massificades, a FP

Segons la previsió del departament d'Educació i Formació professional, 161.240 estudiants faran aquest curs un cicle de grau bàsic, mitjà o superior o un curs d'especialització en FP. Del conjunt d'estudiants previstos, una mica més del 70% estaran a centres públics -117.312 alumnes, per 23.390 a centres concertats i 19.906 a centres privats. Tots els estudiants que comencen enguany un cicle ho fan amb un nou currículum i amb més hores d'estada a les empreses, perquè la nova llei d'FP obliga a fer que tots els cicles siguin duals. Això, segons els càlculs del govern suposarà que al voltant de 142.000 alumnes es donaran d'alta a la seguretat social en algun moment del curs.

Una altra novetat del curs és la introducció d'un mòdul de Català Professional que suposarà 99 hores lectives en les famílies professionals que impliquen dur a terme una atenció a les persones. En concret parlem dels graus d'Administració i gestió, Comerç i màrqueting, Hoteleria i turisme, Sanitat i serveis Socioculturals i a la comunitat (Grau Mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, i Grau Superior d’Educació Infantil).

Pel que fa al professorat, aquest primer de setembre la plantilla docent a FP s'ha incrementat amb 301 docents més, que se sumen als 10.088 contractats el curs passat en els centres públics.

Els centres publicaran avui les places vacants

Els centres de formació professional publicaran al llarg d'aquest matí el nombre de places vacants que hi ha a cada cicle i torn, per tal que els fins a 31.000 alumnes que van participar en la preinscripció de maig i que no han estat assignats a cap de les places que van demanar, puguin fer una nova petició. També poden participar en aquest procés extraordinari alumnes que han decidit durant l'estiu optar per aquesta via formativa. Els interessats tenen de marge fins dilluns 16 de setembre per demanar plaça en algun dels cicles que no hagin omplert totes les places. Si es repeteix la fotografia del curs passat, entre els graus que poden tenir lloc figuraran els graus mitjans de Gestió Administrativa o Atenció a Persones en Situació de Dependència o els graus superiors d'Automatització i Robòtica Industrial o Programació de la Producció en Fabricació Mecànica. El 25 de setembre es publicarà l'assignació de places d'aquest darrer procés i l'endemà, els estudiants que obtinguin plaça podran incorporar-se a les aules.

Educació ha insistit que caldrà esperar a finals de mes per veure com queda la fotografia definitiva. El curs passat el curs va començar amb una mica més de 14.000 vacants en els diferents cicles formatius, sumant graus mitjans i superiors.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00