Sociedad

Més de 1600 docents han agafat la baixa els primers dies de curs

Un 76% dels professors del grup estable de substitucions ja estan cobrint l'absència d'algun company

GRAFCAT8036. FIGUERES (GIRONA), 09/09/2024.- Un grup de alumnes el primer dia de curs a l'Escola Salvador Dalí de Figueres (Girona). EFE/David Borrat. / David Borrat (EFE)

Barcelona

Almenys 1627 mestres i professors han tramitat una baixa per malaltia en els primers dies de curs, que per ells va començar l'1 de setembre. Aquesta xifra és només una aproximació de mínims, feta a partir d'una dada que fonts del departament d'Educació han confirmat en les darreres hores: un 76 % dels integrants del Grup Estable de Substitucions (GES), que integren 2140 persones amb contracte per tot el curs, ja han hagut de cobrir l'absència d'algun altre docent, que faltarà al seu lloc de treball un mínim de 7 dies.

Tenint en compte que la plantilla docent prevista per als centres públics enguany és de 82.277 dotacions, aquest volum de professors de baixa suposaria una mica menys del 2% del total. En tot cas, a aquesta xifra hauríem de sumar la resta de baixes laborals, que el departament no quantifica, i que es cobreixen pel mecanisme ordinari, amb personal apuntat a la bossa de substituts. En aquest cas es fan tres processos d'adjudicació cada setmana, dilluns, dimecres i divendres.

Maldecaps pels directors

La consellera d'educació, Esther Niubó insisteix que pel nou govern la prioritat és millorar els resultats acadèmics dels alumnes catalans i simplificar i reduir la càrrega burocràtica dels directors dels centres, perquè puguin centrar-se en les qüestions pedagògiques. Però tots els directors amb qui hem parlat aquests primers dies de curs, admeten que el seu principal maldecap passa, encara, per gestionar les incidències de personal. No són només les baixes sobrevingudes en els primers dies de curs. També han de tramitar les peticions per cobrir les hores de docència que es redueixen els majors de 55 anys o les dels docents que s'acullen a alguna reducció de jornada lligada, per exemple, al fet de tenir fills menors a càrrec. Això depenent de la grandària dels centres i del perfil de les plantilles, poden suposar moltes hores de docència que, a hores d'ara, no estan assignades a ningú.

Abans de l'estiu, el diari digital Nació va revelar que entre els anys 2020 i 2023, la Generalitat va assumir un sobrecost de 1.121 milions d'euros en el pressupost per cobrir baixes de mestres motivades per qüestions mèdiques, permisos familiars o excedències laborals, entre altres motius. En aquells tres anys es van comptabilitzar fins a 240.343 substitucions de docents.

Pendents també de tancar les llistes definitives a FP

Els instituts de Batxillerat i sobretot d'FP, on el curs va començar l'endemà de la Diada, també estan atenent aquests dies les consultes dels estudiants que no han obtingut plaça en cap dels cicles als quals optaven i que tenen de marge fins dilluns dia 16 per ampliar la seva petició. Educació ha rebaixat la xifra inicial de 31.404 alumnes que encara no tenen plaça assignada de la seva llista de preferències, explicant que només 16.914 sol·licituds han pogut ser validades. Les altres 14.490 corresponen a alumnes que no compleixen els requisits per fer els estudis que demanaven, bé perquè no han aconseguit el graduat en ESO, en el cas de Grau Mitjà o el títol de Batxillerat, en el cas del Grau Superior, o bé perquè no han pogut acreditar que reuneixen els requisits per ser admesos.

La consellera d'Educació, Esther Niubó, s'ha compromès a "acompanyar" els alumnes que no tenen adjudicada una plaça de Formació Professional perquè optin per alguna de les 19.514 places que han quedat vacants o per altres opcions viables per aquells que no compleixen els requisits acadèmics, com ara certificats professionals, programes de formació inserció (PFI) i els graus d'FP Bàsica.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00