La Barnahus de Girona ha atès 172 menors víctimes d'abusos sexuals en mig any
Es tracta d'una metodologia pionera a Catalunya, que reuneix tots els actors que intervenen en un cas d'abús sexual infantil en un mateix espai, per "posar l'infant al centre"
Girona
Fa mig any va obrir la Barnahus de Girona i des de llavors ja ha atés 172 infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. Es tracta d'una metodologia pionera a Catalunya per abordar aquests casos, que integra en un mateix espai tots els actors que intervenen quan hi ha un cas de violencia sexual infantil. D'aquesta manera, són els diferents serveis que acudeixen a la Barnahus, i així eviten que la víctima i la seva família hagin de recórrer comissaria, jutjat, centre mèdic, entre d'altres.
Segons la coordinadora del centre, Anna Vera, aquest centre suposa un "canvi de paradigma" que fa "posar el nen al centre" i que "els professionals actuïn de manera coordinada i formant part d'un mateix equip". "Abans els infants s'havien d'enfrontar a vocabularis diferents, repetir la seva història moltes vegades, estar en entorns amenaçadors, amb professionals que de vegades anaven coordinats i de vegades no" apunta.
Des de la Barnahus s'ocupen d'atendre a l'infant, és a dir, tenen equips de psicòlogues i treballadores socials per valorar la situació del nen i oferir-li un tractament. També compten amb una psiquiatra, pediatra i ginecòloga. I, per altra banda, també s'acompanya a les famílies per si ho volen denunciar i que el cas arribi als jutjats. I per això, també hi entren professionals del departament de justícia, de l'oficina d'atenció de la víctima i de l'institut de medicina legal i forense de Catalunya.
Un exemple d'aquesta integració és que disposen d'una sala, equipada amb una càmera, on es poden gravar les declaracions dels nens i que això sigui una prova preconstituïda pel judici. Així, els infants poden fer la declaració des d'un lloc "que per ells és familiar i que coneixen", en comptes d'anar als jutjats.
Els menors venen derivats de qualsevol professional que sigui conscient o que tingui sospita que pot estar patint abusos: des de l’escola, de centres mèdics o fins i tot, de la mateixa família.
Un tema tabú
Des del centre consideren que 172 persones en sis mesos, són "més dels que tenien previst", però són conscients que "hi ha molts casos invisibilitzats" perquè "la violència sexual encara és molt tabú a la nostra societat". "És un tema que s'està vivint molt en la intimitat, la majoria d'abusos sexuals passen dins de la família. Hi ha estudis que diuen que en un 85% dels casos" assegura Vera.
El 116 111 és el telèfon d'Infància Respon, un servei gratuït i permanent, que funciona 24 hores, 365 dies de l’any i que té l’objectiu de prevenir i detectar els maltractaments a infants i adolescents.
Així ho hem explicat a l'Aquí Girona:
La Barnahus de Girona ha atès 172 menors víctimes d'abusos sexuals en mig any
06:50
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1726481833397/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>