Cases construïdes en impressió 3D
Una exposició al CaixaForum Lleida explora l'impacte de la impressió 3D i el seu ús en àmbits com la medicina o la moda
César Garcia, expert en moviment maker i impressió 3D i assessor científic de l'exposició Print3D, al Caixaforum
Lleida
CaixaForum Lleida donarà el tret de sortida a la temporada expositiva aquest divendres amb la inauguració de 'PRINT3D. Reimprimir la realitat', una mostra que analitza l'impacte actual de la impressió 3D en la societat i convida a viatjar al futur per aprofundir en aquest mètode de fabricació. Amb prop de 200 peces distribuïdes en set espais temàtics, els visitants podran descobrir les propietats d'aquesta tecnologia i les possibilitats que ofereix, així com aplicacions pràctiques en els camps de la medicina, la moda, la construcció o l'art. La mostra, que també reflexiona fins a quin punt la impressió 3D podria transformar el nostre dia a dia, romandrà al centre fins al 16 de febrer. La directora de CaixaForum Lleida, Maribel Tost, ha presentat aquest dijous l'exposició que aprofundeix en una tecnologia "revolucionària, ràpida i senzilla" que "millora la vida humana". En la mateixa línia s'ha expressat l'assessor científic de l'exposició, César Garcia, qui ha explicat que l'avantatge principal d'aquesta tecnologia és l'elaboració de peces "úniques" i "personalitzades".
En aquest sentit, l'exposició analitza l'aplicació de la impressió 3D al camp de la medicina amb la creació de pròtesis a baix cost, la impressió d'òrgans i ossos fracturats que s'utilitzen en hospitals de referència i l'elaboració de viseres o peces per respiradors.En relació amb l'àmbit de la moda, el calçat i els complements, la mostra explora com la impressió 3D permet crear peces adaptades a les singularitats de cada cos i a les preferències de cada persona a partir d'un escàner corporal.Altres usos de la impressió 3D que destaca l'exposició són les peces de mobiliari caracteritzades per ser estables, robustes i lleugeres, així com les noves creacions entorn l'art i la música. L'exposició també mostra l'ús de la impressió 3D per elaborar materials sostenibles.Així mateix, els visitants podran comprendre la diferència entre treballar amb dues i tres dimensions, el procés d'impressió, les diferents maneres d'imprimir i els diversos materials que es poden utilitzar.La proposta expositiva forma part de la 15a edició de l'Obert del Centre Històric de Lleida els dies 20, 21 i 22 de setembre.
Activitats paral·leles
Més enllà de l'exposició al CaixaForum, la Fundació 'la Caixa' també ha elaborat diverses activitats paral·leles per apropar la impressió 3D al públic des de diferents perspectives.D'aquesta manera, el públic general podrà gaudir d'un cicle de conferències a càrrec d'especialistes en la matèria per donar a conèixer el present i el futur d'aquesta tecnologia. D'altra banda, s'ha organitzat un taller destinat al públic familiar on els participants tindran l'oportunitat d'imprimir de forma col·laborativa. A més, el centre oferirà visites guiades en diferents formats.
Pòdcast sobre impressió 3D
Amb motiu d'aquesta exposició, la Fundació 'la Caixa' ha enregistrat un pòdcast de tres episodis per donar a conèixer més detalls sobre la impressió 3D i el seu ús durant la pandèmia, l'àmbit de la moda i al sector culinari.Així mateix, també es parla de les possibilitats de futur d'aquest tipus d'impressió a l'enginyeria aeroespacial o l'evolució d'aquest mètode de fabricació, així com les restriccions que s'estan començant a imposar.